Geleneksel dokuma haritası Akdeniz bölgesi - Bilir, Rahiye (My University, 2021)
Zengin kültürel mirasımızın önemli bir bölümünü oluşturan yöresel dokumalarımızın, Anadolu’nun toplumsal yapısına hem kültürel hem de ekonomik olarak etkisi olmuştur. Bu nedenle Anadolu dokumaları, sadece geleneksel el sanatları alanındaki çalışmaların konusu değil; aynı zamanda sosyal bilimler alanında da yapılan çalışmalara da konu olmuştur. Yıllar içinde incelenen farklı eserler ve bu eserlere ait bilgiler; akademik çalışmalarla, ustaların elinden çıkan dokumalarla ve müzelerde korunmuş eserler aracılığı ile günümüze ulaşmıştır. Bu bilgiler ışığında, Anadolu’nun hemen hemen her yöresine özgü geleneksel dokumaların olduğu bilinmektedir. Kültürümüzde bu denli eski tarihi geçmişi bulunan Anadolu dokumalarına ait bilgilerin ve dokuma kültürünün korunması, nesiller boyunca aktarılması; günümüz koşullarında bu alanda yapılan tüm araştırmaların, projelerin, müzelerde korunan dokuma görsellerinin ve kişisel arşivlerin kaynak erişimine açık olması ile bağlantılıdır. Bunun bilincinde olmak doğru ve güvenilir kaynakların daha fazla kişiye teknolojinin sağladığı hızlı ve kolay erişim imkanları ile ulaşması kültürün gelecek nesillere aktarılmasında önemlidir. Bu sebeple alana özel hazırlanmış olan ve özellikle görsel temelli çevrimiçi veri tabanı erişimi sağlayacak ii dijital bir sisteme ihtiyaç olduğu açıktır. Bu doğrultuda; interaktif içeriklerle desteklenebilir şekilde yapılandırılmış olan ‘dokumaharitasi.com’ internet sitesi tasarlanmış ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Akdeniz Bölgesi ilk örnek çalışma bölgesi olarak seçilerek hazırlanan internet sitesinin; moda ve tekstil tasarımı alanında eğitim gören öğrencilere, tekstil sektöründe çalışanlara, tasarımcı ve araştırmacılara ayrıca geleneksel dokumaları merak eden herkese hitap edecek şekilde yararlı olması amaçlanmıştır

Our local weavings, which constitute an important part of our rich cultural heritage, have had an impact on the social structure of Anatolia both culturally and economically. For this reason, Anatolian weaving is not only the subject of studies in the field of traditional handicrafts; It has also been the subject of studies in the field of social sciences. Different works examined over the years and information about these works; It has reached today through academic studies, weavings produced by craftsmen, and works preserved in museums. In the light of this information, it is known that there are traditional weavings unique to almost every region of Anatolia. Preserving the knowledge and weaving culture of Anatolian weaving, which has such ancient history in Anatolian culture, and transferring it through generations; It is related to the fact that all researches, projects, weaving images preserved in museums and personal archives are open to resource access in today's conditions. Being aware of this is important in transferring the culture to future generations so that the right and reliable resources reach more people with the fast and easy access opportunities provided by technology. For this reason, it is clear that there is a need for a digital system that is specially prepared for the field and will provide access to a visual-based online database. In this direction; The 'dokumaharitasi.com' website, which is structured to be supported by iv interactive content, has been designed and made ready for use. The website that emerged as a result of this study was prepared on the basis of the Mediterranean Region; It is aimed to be useful for students studying in the field of fashion and textile design, those working in the textile industry, and anyone who is curious about traditional weaving
Keywords: Akdeniz Bölgesi; Culture; dokumaları; Etkisi; Fine arts education; Geleneksel Dokuma; Geleneksel Kültürün Korunması; Görsel; Güzel sanatlar eğitimi; Haritalama Traditional weaving; Mapping; Mediterranean Region; Preservation of Traditional Culture; Teknolojinin Geleneksel Kültüre; Tekstil; Textile; the Effect of Technology on Traditional; Visual; Weaving