Haliç zinciri problemi - Genç, Uğur (My University, 2009)
Bu çalışmada, Haliç Zinciri konusunda tespit edilen problemler tanımlanarak, bunların giderilmesi amacıyla araştırma ve incelemeler yapılmıştır. Öncelikle; limanlarda, savaşlarda ve çeşitli yapılarda kullanılmış olan tarihî zincirler araştırılmış, Haliç Zinciri’ne ait olduğu söylenen parçalar incelenmiştir. Haliç Zinciri, uzun yıllardır tartışılan bir konu. İstanbul’un fethinde gemilerin karadan yürütülmesine doğrudan etken oluşu nedeniyle bu görüşe karşı çıkanlar tarafından bu engelleyici objenin “alt tarafı bir zincir” olarak değerlendirilmesi, resimlerde ve diğer canlandırmalarda işlevinin yanlış anlatılmasının sonucunda, zincir bir rivayet olarak algılanmaktadır. Ayrıca zincire ait parçaların dört müzede sergilenmesinden dolayı tamamının bir arada görülememesi ve müzeler arasında yönlendirmelerin yapılmaması da bu algıyı güçlendirmektedir. Şu an müzelerde sergilenen bu zincir parçaları olmasaydı konu bir rivayet olarak görülebilirdi. Ancak, bu parçaların birbirleri ile özdeş ve limanları kapatmak için kullanılan zincirlerin özelliklerine sahip oluşları, Türk müzeciliği incelenerek değerlendirildiğinde, Haliç Zinciri’ne ait parçalar olduklarını doğrulamaktadır. Çalışmanın sonunda, araştırma sonuçları yorumlanarak, kültürel mirasın yönetimi kapsamında bir uygulama önerisi sunulmuştur.

In this study, were found in the Golden Horn (Estuary) Chain defined problems, elimination of these problems have been made for the purpose of research and investigation. In this context, firstly; at harbors, and several structures have been used in wars since the chain has been investigated and said the parts belonged to the Golden Horn chain are investigated. Estuary Chain, a topic to be discussed for many years. During the siege of Istanbul in the land of ships directly from the execution of factors due to this event opposed by the objects in the lower side of a chain as evaluation, pictures and other functions Animations to explain the wrong reasons as a result, the chain as a narrative is perceived. Chain of four parts together my entire due date of the exhibition in the museum and the museum can not be seen between the forwarding of no strengthens this perception. There are currently exhibited in museums are part of this chain did not see the issue as a rumor could. However, those parts identical with each other and used to close the ports of chains of features, Turkey has been evaluated by the examination of museum, Golden Horn Chain parts that belong to verify that they are. At the end of the study, the results that researched, interpreted in the context of a cultural heritage management application proposal presented.
Keywords: Minyatür; Müzeler; Türk Sanatı