Agree to disagree: diverging foreign policies of Turkey and usa on syrian civil war - Tok, Şeyma (My University, 2018)
1952’de Türkiye’nin NATO’ya üye olması ile resmi olarak başlayan Türkiye-Amerika ilişkileri, bu tarihten itibaren, güvenlik kaygılarına dayanan bir müttefiklik ilişkisi olarak devam etmiştir. Bu müttefiklik ilişkisinde, ABD’nin küresel bir güç olması ve Türkiye’nin bölgesel bir güç olması zaman zaman ABD ve Türkiye ilişkilerinde farklılaşmalara ve ayrışmalara yol açmıştır. Her ne kadar iki devlet, Ortadoğu’da düzen ve istikrarı korumak üzerinde anlaşmış olsalar da bu amaç için seçtikleri yollar birbirlerinden farklılaşmıştır. Türkiye bölge içerisinde tehditlere coğrafi yakınlık gösteren orta ölçekte bir bölgesel devlet olarak farklı güvenlik algıları ve çıkarlara sahipken, ABD bölgeye uzak, küresel bir güç olarak farklı çıkarlara sahiptir. Türkiye, ABD’nin Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlamadığını düşünürken, ABD’de de ihtiyaç duyduğu zaman bölgedeki müttefikini yanında bulamadığını düşünmektedir. Bu anlamda, Türkiye-ABD müttefikliği tarihsel kriz dönemleri yaşamıştır ve yaşamaya devam etmektedir. Son olarak, Ortadoğu’da ortaya çıkan Suriye Krizi üzerinde anlaşabildikleri tek konu anlaşmamaktır ve krizin ortaya çıktığı 2011’den itibaren belli konularda başlayan farklılaşmalar zaman geçtikçe daha fazla derinleşmiştir. Bu ilişkiyi açıklamak için, bu tez, Türkiye-ABD ilişkilerini üç analiz düzeyi yaklaşımı ile ele alarak öncelikle bir devletin dış politika yapım sürecini açıklamaktadır. Daha sonra ise üçüncü bir tarafa yönelik ikili ilişkileri, “tehdit algılamalarındaki farklılıklar”, “ittifak siyaseti”, “jeopolitik değerlendirme” ve “düzen-istikrar üzerine farklı yaklaşımlar” başlıkları üzerinden incelemektedir. Bu başlıklar ile “İki müttefik devlet neden birbirinden ayrışan dış politikalar izler?” sorusunun cevabını bulmaya çalışmaktadır.

Turkish-American relations that officially started in 1952 by affiliating of Turkey to NATO, has continued since this date as an alliance relations based on security concerns. In this alliance relations, being a global power of the USA and being a regional power of Turkey, time to time, has led to divergence in the relations of Turkey and the USA. Although two states agree on secure order and stability in the Middle East, their ways to reach this aim differ from each other. While Turkey as a middle power locates in the region with geographical proximity for threats has different security concerns and interests, the USA as a global power locates far the region has different interests. Turkey considers the USA does not understand Turkey’s security concern, the USA conceives it cannot find Turkey as its ally in the region with itself when the US needs to collaborate. From this point of view, Turkish-American alliance experienced crisis periods in historically and still the alliance has possibility to face with a crisis. Lastly, in Syrian Crisis which came to exist in the Middle East, Turkey and the USA just agreed to disagree. Since 2011 that is the year the crisis arose, their divergence on specific issues has intensified as time progresses. In order to explain this relation, this study, first of all, analyzed foreign policy decision-making process of a state by approaching Turkish-American relations in the light of three level of analysis approach. Then, the study investigated bilateral relations toward a third party under the titles of “diverging threat perceptions”, “alliance politics”, “geopolitical considerations” and “difference in the approach to order and stability”. With these titles, the study tried to answer the question that “Why do two allied states have disagreements in their foreign policies?”
Keywords: 21. yy; 21st century; Ayrışan Dış Politikalar; Dış ilişkiler; Dış Politika Karar Alma Süreci; Divergence Foreign Policies; Foreign Policy Decision-Making Process; Foreign relations; International relations; Middle East; Suriye İç Savaşı; Syrian Civil War; Turkey; Turkish Foreign Policy; Turkish-American Relations; Türk Dış Politikası; Türkiye; Türkiye-ABD ilişkileri; Uluslararası ilişkiler; United States