Aile işletmelerindeki yönetim devrinde kadınların üst düzey pozisyonlarda sınırlı yer alması üzerine bir araştırma - Adsan, Ebru (My University, 2011)
Son yıllarda her alanda yaşanan değişimler yönetim biliminde de etkilerini göstermektedir. Gittikçe karmaşıklaşan ve uzmanlık alanları genişleyen örgüt yapıları yöneticiler için yeni kavramlarla tanışma veya bilinen ve uygulananları ise tekrar gözden geçirme zorunluluğunu doğurmaktadır. Bu noktada yöneticilerin artan iş yükünü ve rekabet ortamının getirdiği zorlukların üstesinden gelebilmeleri için yönetim devrini sürekli bir yönetim uygulaması haline getirmeleri bilinçli olarak bu süreci kullanmalarını gerekmektedir. Aile işletmeleri alanında yapılan çalışmalara bakıldığında yönetim devrinin çok önemli bir süreç olduğunu görmekteyiz. Başarılı bir yönetim devrinin gerçekleşebilmesi için yönetimi devralacak varisin bir takım niteliklere sahip olması ile beraber kurucuların cinsiyete göre tercih yapmaması gerekmektedir. Üst pozisyonlarda yer almak isteyen kadın yöneticilerin daha fazla güç harcamak zorunda olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra kadın yöneticiler, çok sayıda ve çeşitli cinsiyet ayrımcılığı uygulamalarına maruz kalmaktadırlar. Bu araştırmada, aile işletmelerinde üst düzey kadın yöneticilerin yönetim devri çalışmalarında neden sınırlı yer aldıklarının etkileri üzerinde durulması ile beraber kadın yöneticilere karşı yıllardır kalıplaşmış düşüncelerin değiştirilmesi gereği üzerinde durulmuştur. Bu çalışma; aile işletmelerinin işleyiş sürecinde devir gibi zor ve kapsamlı aşamasına yardımcı olacak, aile işletmelerinde yönetimi devredecek olan kuruculara yol gösterecektir. letmeleri, Yönetim Devri, Kadın Yöneticiler.

The changes taking place in the previous years, are showing their effects in the management science too. The enlarging organization structures being complicated more and more and are in need of area of specialization, are giving the opportunity of being introduced for the managers or are generating the necessity of overviewing the known and applied things again. Here; the managers should convert the managament tahcover into a continuous managament application and should apply this process consciously to overcome the difficulties of the competetion environment and the business burden. When the efforts made in the area of the family businessses are observed, it is seen the management tahcover is a very important process. To realize a succesful management tahcover, it is necessary for the successor to have some important qualities and for the founders not to make a selection according to the sexuality. It is known the woman managers who wants to place in the top positions, should save more efforts. The woman managers are receiving many various sexual discriminations. In this paper, it has been examined why the top level woman manager are placing restricted in the management tahcover efforts and also it had been stated the stereotyped opinions against the woman managers for the years should be changed. This study is going to help the family businesses’ operation process for the tahcover subject, difficult and comprehensive, and is going to give a direction to the founders wishing tahcover the management. Keywors: Family Businesses, Management Tahcover, Woman Managers.
Keywords: Çalışan Kadınlar; İşletmecilik; Kadın Yöneticiler; Yöneticiler, Kadın