Operasyonel leasing - Akça, İlyas Kerem (My University, 2000)
Türk özel sektörü leasing kavramı ile 1988 yılında tanıştı. Leasing kelimesinin tam olarak dilimizde karşılığı yoksa da halen uygulanan biçimi ile Finansal Kiralama olarak anılmaktadır. Finansal Kiralama leasing işlemlerinden sadece birtanesidir. Dünya ' da ise pek çok değişik uygulaması vardır. Operasyonel Leasing ise bunlardan sadece biridir. Ancak son bir kaç yıldır sektörün önde gelen firmalarının üst düzey yönetimleri ve FİDER operasyonel leasing konusunun üstünde ciddiyetle durmaktadır. Son yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar özel sektörde yatırımların hızını kesmiştir. Leasing sektörü ise doğası gereği yatırımlarla beslenen ve büyüyen bir alandır. Operasyonel leasing çok daha kısa vadelerde esnek ödeme planı yaratabileceğiniz bir enstürüman olduğundan bu tıkanıklığın önünü açacağına inanılmaktadır. Ben de sektörde fiilen yer alan ve halen çalışmakta olduğum firmada daha önce bu konuya yakın bir görevide bir yıl kadar yerine getirdiğimden ekonominin ve sektörün mevcut koşulları altında olası bir operasyonel leasing işlemi sürecinin nasıl gerçekleştirmesi gerektiği konusunda bir model ortaya koymak istedim. Leasing bir hizmet sektörüdür. Amaç size kredi talebi ile gelen müşterinizin değerlendirmesini en kısa sürede ve en iyi şekilde yaparak firmanızında çıkarlarını göz önünde bulundurup ortak bir anlaşma zemini yaratılması ve işlemin sonuçlandırılmasıdır. Sattığınız ürün paradır ve maliyetler bazı farklılıklar göstersede birbirine yakındır. Durum böyleyken sizin farkınız ne olmalıdır ? Sunduğunuz hizmetin kalitesi. Ele aldığınız dosyaların pürüzsüz ve hızlı bir biçimde sonuçlandırılması. Bu ise tüm ayrıntıları düşünülmüş bir organizasyon ve yönetim gerektirir. Bu sebeple çalışmanın ilk bölümünde yönetim kavramına yer verilmiştir. Daha sonra leasing sektör tanımlanarak dünyada ve Türkiyede ki gelişimi ele alındı. Operasyonel leasing işlemlerinden farklılığı ortaya koyabilmek için mevcut uygulama ve organizasyon yapıları ortaya kondu. Dördüncü bölümde Operasyonel Leasing kavramı tanımlanarak ülkemizde kanuni açıdan yaşanan karmaşıklığın sebebi açıklandı. Bir operasonel leasing işleminde sorunsuz bir çalışma için dikkat edilmesi gereken konular her yönden ele alındı. Mevcut sistem dahilinde ilave departmanlar neler olmalı ve pazarlama faaliyetleri hangi kanalları kapsamalı ? sorusu cevaplandı. Ve konunun pekiştirlebilmesi için örnek bir iş akım tablosu yardımı ile modelin işleyişi anlatıldı. Konu sektör olarak iş makinaları ele alınmıştır. Çünkü; İş makinaları yatırım tutarı olarak leasing firmalarınca ortalama dosya büyüklüklerine katkılarından ve de doğru markaya yatırım yapıldığında ikinci el değerleri yüksek olduğundan tercih edilirler. Finanse edilen varlık aynı zamanda da ciddi bir teminattır. İkinci el değerinin yüksek olması operasyonel leasing işleminde çok önemlidir. Çünkü ikinci el değeri yüksek olan bir ekipman hem oluşturulacak portföyün değerini arttırır hem kolay pazarlanmasına yardımcı olur hem de portföyden çıkarılmasına karar verildiğinde çok problem yaşamazsınız. Ancak bu makinaların ihtiyaç duyduğu servis için iyi ve sürekli eğitilen personele ve makinaların niteliğinden dolayı oldukça pahallı bir yedek parça stoğuna ve de mobil servislere ihtiyaç vardır. Operasyonel leasing kanuni olarak karmaşıklıklar yaşasa da zaten uygulamada olan bir işlemdir. Kredi verdiğiniz müşteri borcunu ödeyemediğinde iki alternatifiniz vardır. Ürünü satmak ya da yeniden bir başka müşteriye kiralamak. Genelde ilk işlem problemli ise zarar ettiğiniz için ürünü yeniden tabiki sağlam teminatlarla kiralamak daha karlıdır. Operasyonel leasing ise bunun sistemleştirilmiş ve geliştirilmiş bir uygulamasıdır. 1999 yılında yaşanan problemlerden dolayı ekonominin durgunluğa girmesi yatırım maliyetlerinin de ciddi biçimde artması sektörün dolar bazında % 50 daralmasına sebep olmuştur. Ancak buna rağmen yatırımlarını erteleyemeyecek olan durumdaki firmalar durmamış yüksek fiyatlı krediler kullanmışlardır. Bu başlangıçta kredi veren leasing firmaları için karlı gibi gözüksede o derecede yüksek risk alındığı da unutulmamalıdır. Önemli olan sağlam ve makul bir hızla büyümek , gelişmektir. Operasyonel leasing bu noktada yeterli alt yapı sağlandığı takdirde hem girişimcilerin önünü açacak hem de sektörün gelişmesine katkıda bulunacaktır kanısındayım.OPERATING LEASING Turkish private sector met leasing in 1988. Although the word Leasing does not have an equal meaning in Turkish. It is called the Financial Leasing as the already applied. Financial Leasing is the one of the leasing operations, where as there are many application in the world and the operational leasing is one of the them. But for a few years, the top managements and FİDER has dwelled upon the operating leasing. The economic and the political unstability for a few years slowed down the private sector ınvestments. The leasing sector , in fact, is novrisled and grows up by the investment. Operating leasing seems to open the stoppage since it offers an elastic cash flow in the shorter maturity. For that reason, as a member of the sector, I tried to develop a model that explains how to operating leasing can be settled under these conditions. Leasing is a service. The aim is to make the evaluation of a new credit demand in the shortest period and the best way, to create an agreement base regarding the mutual benefits and finalize the operation. The product you sell is a money and the costs are usually close to each other, so what should be your diversity ? The quality of your service. Concluding the files fast and without a hitch…This requires on organization in which all the details are considered. For this reason management subject was mentioned at the beginning of this study. After that leasing sector was described and the place of the sector was explained both in Turkey and abroad. To make the difference certain, the existing use and the organisational structures were mentioned. In the fourth part operational leasing was defined and the reason of the chaos about the legal side this subject was explained. All the subjects that are to be paid additional attention were mentioned What should be the additional departments In the existing system and which channels should marketing activities include? These questions were answered. And the process of the model was described with an example of workflow table to make the subject concrete. Construction equipments were taken up as the subject, because; construction equipments are preferred for the addition to the average file size of the investment total and their high second hand prices- if the right brand is chosen. The leased equipment is also a high valued quarante in these cases. The high price of a second hand machine is important in operational leasing transactions. This is because a high-valued second hand equipment rises the total of the equipment folder, makes it easer to be traded in the market and also it won t make any problems if you want to sell it. But in the need of the service these equipments need, there should be qualified and continuously being educated staff and due to the quality of the equipment there should be an inventory of expensive spare parts and also mobile service teams. Although the operational leasing has some problems legally, in practise it's used sommonly. If the client you loaned cannot pay you back, you have 2 alternatives; to sell the equipment or lease the equipment to someone else. Generally if the first operation is problematic, it s more profitable to lease the equipment with more strong quarante. Operational leasing is the systemical and more developed way of this. Due to economic stagnation problems in 1999 and the increase in the cost of the investment , the sector was decreased in dollars by % 50. In spite of theses high costs, some firms,which couldn t delay their investments, borrowed money with high interest rates. Although this case seems more profitable for leasing firms at first, but it s more risky than ever. The important thing is to develop at a reasonable rate. At this case if the needed substructure is obtained operational leasing will guide the entrepreneurs and contribute to develop the sector.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi ve borç verme kuruluşları; LEASİNG