Özel yetenekli öğrencilerin sosyal becerilerinin gelişiminde müzik eğitiminin etkisi - MALKOÇ, TÜLÜN (My University, 2021)
In this study, it was carried out to enable gifted and talented children to discover, recognize and develop their social skills through musical education. In this research using experimental method; It has been investigated how effective the social skills levels of gifted and talented children and music education can be. The study group of the research consisted of students studying in the Gifted and Talented Education Program (ÜYEP) in a private educational institution in Istanbul. The Social Skills Evaluation Scale (7-12 years old) developed by Gönül Akçamete and Hasan Avcıoğlu was applied to the experiment (n = 9) and control (n = 9) groups, which were randomly selected among 18 students. Experimental group; one hour per week an enriched to improve social skills developed by researcher with researcher music while working training program, and also one hour per week at the Ministry of Education with the school\"s music teacher, music lessons and continued their musical education through the program. The control group continued their music education with the music teacher of the school for two hours a week with the Ministry of National Education Music lesson program. At the end of 12 weeks, a post-test was applied to the experimental and control groups and the data were analyzed statistically. In the results obtained by analyzing the data; at the end of the application process, a positive development was observed in the experimental group\"s basic social skills, basic speaking skills, initiation skills, group business skills, emotional skills, self-control skills and cognitive skills. In the control group; basic conversational skills, relationship skills to initiate, maintain relations skills, the ability to welcome the results were seen in a positive direction in the development of guidelines making skills and cognitive skills. It was confirmed that music education improves the social skills of the students in both the experimental and control groups.

Bu çalışma, özel yetenekli çocukların sosyal becerilerini müzik eğitimi yoluyla keşfetmelerini, tanımalarını, geliştirmelerini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Deneysel metod kullanılan bu araştırmada; özel yetenekli çocukların sosyal beceri düzeyleri üzerine müzik eğitiminin etkisinin ne derece etkili olabileceği araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinde özel bir eğitim kurumunda Üstün Yetenekliler Eğitim Programı’nda (ÜYEP) öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. 18 öğrenci arasında rastgele seçilerek oluşturulan deney (n=9) ve kontrol (n=9) grubuna, Akçamete ve Avcıoğlu’nun (2005) geliştirdiği Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği (7-12 Yaş) uygulanmıştır. Deney grubu; haftada 1 saat araştırmacı ile araştırmacı tarafından geliştirilen sosyal becerileri arttırmaya yönelik zenginleştirilmiş bir müzik öğretim programı çalışırken, haftada 1 saat de okulun müzik öğretmeni ile Milli Eğitim Bakanlığı Müzik dersi öğretim programı ile müzik eğitimine devam etmiştir. Kontrol grubu ise haftada iki saat okulun müzik öğretmeni ile Milli Eğitim Bakanlığı Müzik dersi programıyla müzik eğitimine devam etmiştir. 12 hafta sonunda deney ve kontrol grubuna son test uygulanarak Sosyal beceri düzeyleri ile ilgili veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesiyle elde edilen sonuçlarda; uygulama süreci sonunda deney grubunun, temel sosyal becerileri, temel konuşma becerileri, ilişkiyi başlatma becerileri, grupla iş yapma becerileri, duygusal becerileri, kendini kontrol etme becerileri ve bilişsel becerilerinde pozitif yönde gelişim görülmüştür. Kontrol grubunda ise; temel konuşma becerileri, ilişkiyi başlatma becerileri, ilişkiyi sürdürme becerileri, sonuçları kabul etme becerileri, yönerge verme becerileri ve bilişsel becerilerinde pozitif yönde gelişim görülmüştür. Deney ve Kontrol gruplarının her ikisi için de müzik eğitiminin öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirdiği sonucu doğrulanmıştır.
The effect of music education in the improvement of gifted and talented students’ social skills
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Sanat Eğitimi; Müzik Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Art; Education in Music; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Müzik eğitimi; sosyal beceri; özel eğitim; üstün zekâ; üstün yetenek; özel yetenek; Music education; social skills; special education; gifted; talented