Developing enterprise e- commerce strategies based on axiomatic design - Martin, S. Birgi (My University, 2001)
Dünyadaki en son ekonomik ve teknolojik gelişmelerle birlikte, elektronik ticaret iş dünyasında kullanılan en önemli yöntemlerden biri haline gelmiştir. İnternet ortamı, şirketlerle müşterilerinin buluştuğu çok değerli bir pazar yaratmıştır. Elektronik ticaret'in gelişmesi ile geleneksel iş yapma yöntemleri de değişmektedir. İnternetin büyümesi ve gelişmesi, kurumlar için yeni iş olanakları sunmaktadır ve müşterilere ulaşmak için yeni yöntemler sağlamaktadır. Günümüzde ürünler, süreçler ve organizasyonlar belirli müşteri beklentilerini karşılamak amacıyla tasarlanmalıdır. Ayrıca, sağlanan ürün veya hizmetin müşteri beklentilerini aşması da şirkete, pazarında rakiplerine oranla üstünlük kurmasını sağlar. Aksiyomatik tasarım, müşteri beklentilerinin işlevsel (fonksiyonel) gereksimlere ve bu gereksinimlerin tasarım parametrelerine dönüştürülmesini, daha sonra da bu parametrelerin oluşması için gerekli süreçlerin belirlenmesini sağlayan bilimsel bir yöntemdir. İki adet aksiyom bulunmaktadır: bağımsızlık aksiyomu ve enformasyon aksiyomu. Birinci aksiyom, iyi bir tasarım için işlevsel gereksinimlerin birbirlerinden bağımsız olmaları gerektiğini ifade etmektedir. İkinci aksiyom ise birinci aksiyomu sağlayan birden fazla tasarımın olduğu durumlarda, bunların arasından en az enformasyon içeren tasarımın diğerlerinden daha iyi olduğunu savunmaktadır. Aksiyomatik tasarım, önceleri sadece fiziksel ürün tasarımında veya mekanik sistemler için kullanılmaktaydı. Yazılım tasarımı, üretim sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi, ürün geliştirme organizasyonunun tasarımı ve şirket stratejilerinin belirlenmesi gibi uygulamalarla kapsamı iyice geliştirilmiş olan aksiyomatik tasarım, mevcut bir tasarımın incelenip geliştirilmesi için de kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu tezde aksiyomatik tasarımın, bir şirketin e-ticaret uygulamaları için gerekli sistemin oluşturulmasında kullanılması gösterilecektir. Şirketin vizyonunun ve genel stratejisinin belirlenmesinden sonra, yukarıdan daha alt seviyelere doğru ilerleyerek şirketin ana hedeflerinin ve bunun için gerekli diğer alt hedeflerinin belirlenip, takip edilecek yolun ortaya çıkartılmasında aksiyomatik tasarım kullanılacaktır. Aksiyomatik tasarım ile süreçlerin uygulanmasında optimizasyon da sağlanabilir ve bağımsızlık aksiyomu farklı tasarımlar arasından en iyisini seçmede kullanılır. Bu tezde, bir kurumun hedefleri ile stratejileri arasındaki bağlantı ve aksiyomatik tasarım yöntemi ile bunların sağlanmasında takip edilecek yol gösterilecektir. Bu yöntemle kurumların e-ticaret stratejilerinin belirlenmesinde yeni bir bakış açısı sağlanacaktır. Bu tez kapsamında, başarılı ve verimli şirket stratejilerinin sistematik bir şekilde oluşturulmasını sağlayan aksiyomatik tasarım kullanılarak, Internet'ten satış yapan veya yapmayı planlayan bir şirketin e-ticaret stratejilerinin belirlenmesi için stratejik bir model tasarlanacaktır.

DEVELOPING ENTERPRISE E-COMMERCE STRATEGIES BASED ON AXIOMATIC DESIGN Electronic commerce has become one of the most important tools of doing business, following the latest uprising business trend in the world. The Web has become a valuable online marketplace where buyers and sellers interact. Electronic commerce is dramatically changing the traditional way of doing business. The growth of the Internet is creating new business opportunities and presents the opportunities to reach the customers in new ways. Today many products, processes and organizations are complex systems that have to be designed in order to meet specific customer requirements and also to exceed their expectations to gain a competitive advantage. Axiomatic design is a scientifically based design theory that guides designers through the process of first mapping customer needs into functional requirements, then mapping these requirements into design parameters, and then finally figuring out processes to produce those design parameters. There are two axioms: the independence axiom and the information axiom. The first axiom says that the functional requirements of a good design are independent of each other. The second axiom states that when two or more alternative designs satisfy the first axiom, the best design is the one with the least information. Axiomatic design was mainly applied to the design of physical products or mechanical entities. However, the scope of application has been enhanced by design of software tools, manufacturing systems, product development organizations, business processes and strategic planning. It has also been used for diagnosing and improving existing designs. In this thesis, axiomatic design will be used to provide a framework for the e-commerce applications of an organization. Once the created strategies from high-level company goals down to the specific area of interest is mapped with axiomatic design, it is easy to follow an optimization of the implementation process. Independence axiom of the axiomatic design can easily distinguish between different designs and can provide an index showing which is better. The axiomatic design approach and new relations derived during these investigations may provide a new look at the development of the enterprise e-commerce strategies. This thesis presents in detail how to create and plan a company's specific e-commerce strategies for electronic retailing by using axiomatic design, which provides a structured methodology assuring that all essential aspects of a business strategy are addressed in an orderly and simple manner.
Keywords: Elektronik Ticaret; Şirketler; Ticaret