ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (4-7 YAŞ) BİLİŞSEL BECERİLER İLE SOSYAL BECERİLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Araştırmanın amacı, erken çocukluk döneminde 4-7 yaş çocukların bilişsel beceri ile sosyal beceri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca araştırmada bu genel amaç çerçevesinde çocukların sosyal ve bilişsel beceri düzeylerinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırma tarama modeli ile gerçekleştirilmiş betimsel çalışmadır. Çalışma grubunu İstanbul Kadıköy İlçesinde 2014-2015 eğitim öğretim yılı okul öncesi eğitim kurumlarına ve birinci sınıfa devam eden 4-7 yaş 420 çocuk oluşturmaktadır. Çocukların bilişsel beceri düzeyleri "Wechsler Erken Çocukluk Dönemi Zekâ Testi-III" -"Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence-III -WPPSI-II (Wechsler, 2002) alt ölçeği "Sözel Akıl Yürütme Ölçeği" (Word Reasoning) kullanılarak tespit edilmiştir. Çocukların sosyal beceri düzeyleri ise "Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği MASDU " (Güven, Önder, Sevinç, Aydın, Balat, Palut, Bilgin, Çağlak, 2006) ölçeğinden yararlanılarak tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada çocukların demografik özelliklerini belirlemek için "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle"Sözel Akıl Yürütme Ölçeği" nin Türkçeye uyarlama ve adaptasyonu çalışması ile geçerlik-güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bu kısmına 300 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşaması ise 420 çocukla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, "Sözel Akıl Yürütme Ölçeği"nin geçerli ve güvenilir olduğu, 4-17 yaş grubu çocukların sözel akıl yürütme bilişsel becerisini iyi derecede ölçtüğü belirlenmiştir. Araştırma bulguları çocukların bilişsel beceri puanlarının yaş, cinsiyet, anne- baba eğitim düzeyi, sosyoekonomik düzey, okul öncesi eğitim alma sürelerine göre farklılaştığını ortaya koymaktadır. Ayraca araştırma sonucunda yaş gruplarına göre erken çocukluk döneminde çocukların bilişsel ve sosyal becerilerin yakından ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir

This research is conducted to investigate the relationship between of cognitive and social skills of children (4-7 years old-aged) in early years. In addition, the cognitive and social skills of the children were compared according to their demographic characteristics. The study group involves 4-7 years of aged 420 children attending the preschool education institutions and first grade of the primary schools in Istanbul-Turkey. In order to determine children’s cognitive skills “Word Reasoning Sub-Scale” of “Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence-III -WPPSI-III (Wechsler, 2002) was utilized. In order to investigate the participated children’s social skills “Marmara Social and Emotional Adaptation Scale –MASDU” (Güven, Önder, Sevinç, Aydın, Balat, Palut, Bilgin,Çağlak, 2006) was implemented. The demographic information of the children was gathered with “Demographic Information Form”. In the first phase of the study “Word Reasoning Scale” was translated and adapted into Turkish and validity-reliability studies of this new version were completed. The results showed that the “Word Reasoning Scale” is a valid and reliable scale to measure children’s word- reasoning cognitive skills. The results also revealed that the children's cognitive skills differs according to gender, age, education level of parents, socio-economic level, and the duration of pre-school education attainment. Finally this research indicated that cognitive skills of children were strongly related to social skills of children in early years by age group
RELATIONSHIP BETWEEN COGNITIVE AND SOCIAL SKILLS OF CHILDREN (4-7 YEARS OLD) IN EARLY YEARS