Sosyal sermaye, entelektüel sermaye, inovasyon ve performans ilişkisi: sağlık kurumları üzerine bir araştırma - Özgün, Ayşe Hilal (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada örgütsel sosyal sermayenin örgütsel performans üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Örgütsel sosyal sermayenin örgütsel performansı dolaylı olarak örgüt içerisinde gerçekleştirilen inovasyon çalışmaları ve entelektüel sermaye aracılığıyla etkilediği düşünülmektedir ve bu seri çoklu aracılık ilişkisi araştırılmaktadır.Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul ilindeki bir birlikte faaliyet gösteren 9 hastanede gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 414 sorumlu personel katılmıştır. Sosyal sermaye, entelektüel sermaye, performans algısı ve inovasyon çalışmalarıyla ilgili veriler anket yöntemiyle toplanmış; objektif performans verileri ise hastanelerin verimlilik karnelerinden temin edilmiştir. Araştırma modelindeki direkt ve dolaylı ilişkiler yapısal eşitlik modellemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Sosyal sermaye ve performans arasında inovasyon çalışmaları ve entelektüel sermayenin seri çoklu aracılık etkisi ve bu etkinin olumlu ve istatiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.Sonuçlar: Bu araştırmada kamu hastanelerinde gerçekleştirilen inovasyon çalışmalarının hastanenin sosyal sermayesinden olumlu yönde etkilendiği, bu çalışmalar neticesinde yeni entelektüel sermayenin meydana geldiği ve entelektüel sermayenin de hastanenin performansını olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Sosyal sermaye ve performans arasında entelektüel sermayenin tam aracılık rolü ve inovasyon çalışmalarının sosyal sermaye ve entelektüel sermaye arasındaki kısmi aracılık rolü bu araştırmada elde edilen diğer sonuçlar olarak sıralanabilir.

Purpose: The main aim of this research is to investigate the effects or organizational social capital on organizational performance in healthcare institutions. It is believed that social capital affects performance indirectly through innovation efforts and intellectual capital. The direct and indirect relationships between the constructs are hypothesized in the research model and investigated.Materials and Method: The research was conducted in 9 public hospitals operating in Istanbul. 414 chief employee participated in the study. The data on social capital, intellectual capital, innovation efforts and preceptual organizational performance were collected via a survey instrument. The objective organizational performance data were obtained from the annual performance reports of the hospitals. The relationships among the constructs were analyzed by structural equation modelling. Findings: A direct relationship between social capital and performance was not found and serial multiple mediation of innovation efforts and intellectual capital between social capital and performance was found to be positive and significant.Conclusion: The research results showed that the innovation effeorts are positively affected by social capital and that these efforts have a positive influence on intellectual capital which in turn has a positive effect on organizational performance. The full mediation of intellectual capital between social capital and performance and the partial mediation of innovation efforts between social capital and intellectual capital are other significant results of the study.
Keywords: entelektüel sermaye Social capital; innovation; inovasyon; intellectual capital; organizational performance; örgütsel performans; Örgütsel sosyal sermaye; seri çoklu aracılık; serial multiple mediation