Karl Marx’da kapitalizmin tarihsel sürekliliği açısından sermaye birikimi ve kar oranları - Madenci, Hakkı Can (My University, 2003)
KARL MARX'DA KAPİTALİZMİN TARİHSEL SÜREKLİLİĞİ AÇISINDAN SERMAYE BİRİKİMİ ve KÂR ORANLARI Kapitalizmin dinamiklerinin incelenmesinde iki ana çerçeve ayırt edilebilir: Bunlardan ilki Ortodoks İktisat Teorisi, ikincisi ise Marksist İktisat Teorisi'dir. Ortodoks İktisat Teorisi, toplumun tarihsel ve toplumsal koşulları ile iktisadi olguları arasında ikilik yaratan ve bu yolla iktisadi olguları mevcut şartların lehine meşrulaştıran pozitivist bir yönteme sahiptir. Buna karşılık Karl Marx'ın kapitalist toplumu ele alışı, analizinin temeline tarihsel ve toplumsal koşulları yerleştiren ve böylece kapitalizmin temelini teşkil eden toplumsal koşulları açığa çıkaran eleştirel bir yönteme sahiptir. Bu açıdan Marksist analizin temel amacı, tarihsel ve toplumsal koşullar bağlamında belirlenen kapitalist toplumu açıklamaktır. Dolayısıyla kapitalist toplumun hakiki bir şekilde anlaşılabilmesi için, varoluşu toplumdaki karşılıklı ilişkiler ve bu ilişkilere egemen olan özsel dinamikler vasıtasıyla açıklayan Marksist analizden hareket etmek gerekmektedir. Kapitalist toplumu tetkikinde Marx, sermaye birikimini bu toplumun temel dinamiği, kâr oranlarını da bu birikimin itici gücü olarak ele almaktadır. Kâr oranları aynı zamanda kapitalizmin krizinin açıklanmasında önemli bir nokta teşkil etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde Marx'ın ele alışının temel kavramsal çerçevesi açıklanmakta, ikinci ve üçüncü bölümlerde sermaye birikimi ve kâr oranları süreçleri kapitalizmdeki iki ana sınıf temelinde incelenmekte, son bölümde ise Marx'ın vardığı sonuç açıklanmakta ve kapitalizm hakkındaki öngörüleri eleştirilmektedir.

CAPITAL ACCUMULATION and RATES of PROFITS in KARL MARX IN REGARD TO THE HISTORİCAL PERMANENCY of CAPITALISM There are two main theoretical framework in which the capitaist dynamics can be analysed. The first one is the Orthodox Economic Theory and the second one is the Marxian Theory. The Orthodox Theory of Economics has a positive methodology which creates a duality between historical, social conditions and economic facts of society. In this way they justify economic facts in favour of the prevailing conditions. However Karl Marx's treatment of capitalist society contains completely different critical methodology. In his examination he places historical and social conditions of the capitalist society on the basis of his analysis. In this way he uncovers the underlying social conditions behind capitalism. In this regard it is possible to say that the main object of Marxian analysis is to explain how the capitalist society determined in the context of historical and social conditions. Therefore, for a genuinely understanding of the capitalist society, one needs to start with Marxian analysis within which defines the existence through the interrelations of the society and by which essential qualities dominating those interrelations. In the examinance of the capitalist society, Marx puts the capital accumulation as the main dynamic of it. Additionally he believes that the rates of profits is driving force of this capital accumulation. He believes that rates of profits is also crucially important for explanation of cirisis of capitalism. In the first section of the study, I tried to explain the conceptual framework of Marx's treatment. In the second and third sections, I studied the process of capital accumulation and the rates of profit on the basis of the existence of two main classes of capitalism. In the last section I tried to explain Marx's conclusions and try to ciritisize his predictions about capitalism.
Keywords: Ekonomi; Kapitalizm; Marksist Ekonomi; Marksist sistemler; Sosyalizm ve ilgili sistemler