Tıp fakültesi ve hemşirelik yüksek okulu öğrencilerinde hekim-hemşire işbirliği - Yıldırım, Ayşegül (My University, 2005)
Sağlık hizmetlerinin değişik alanlarında eğitim görmüş ve dolayısıyla değişik bilgi ve beceriler edinmiş kişilerden oluşan sağlık ekibin, en çok göz önünde olan üyeleri olan hekimlerin ve hemşirelerin aralarındaki işbirliği zemininde gerçekleşen güven, destek, iletişim, empati ve koordinasyon yetkinliği arttıkça, sağlık kurumunda en üst düzeyde hizmet kalitesi gerçekleştirir. Sağlık kurumlarında hekim ve hemşire işbirliğini ölçmek için bağımlı değişken olarak Hojat ve ark. tarafından geliştirilen JEFFERSON Hekim ve hemşire mesleki işbirliği anket formu bilgi puanları, bağımsız değişken olarak ise ,yaş,okul,sınıf esas alınmıştır. İstanbul'da Kamu ya bağlı yüksek eğitim kurumlarından üç Tıp Fakültesinde (5.ve 6.sınıf) ve üç Hemşirelik yüksek okulunda (3. ve 4. sınıf) eğitim gören öğrencilerin tamamından, %20 tabakalı örnekleme yöntemi ile toplam 431 öğrenciye ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.21±(2.66) olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %16.5' ni 19 yaş grubu, % 36.2 sini 20 yaş grubu ve %11.4' nü ise 21 yaş grubu oluşturmaktadır. 431 öğrencinin % 42.9 'u (185 kişi) erkek, % 57.1 'i kız (246 kişi) dır. Hemşirelik yüksek okullarının işbirliği puanı ortalaması 71.01 ± (8.78) iken tıp fakültelerinin mesleki işbirliği ortalaması 67,13 ± (8,93) bulunmuştur. Hemşirelik yüksek okulu öğrencilerinin işbirliği puanı ortalaması anlamlı olarak yüksektir (p< 0.05 ve t= 3.88). Sağlık ekibinin en çok göz önünde olan üyeleri olan hekimlerin ve hemşirelerin aralarındaki işbirliği, güven, destek, iletişim, empati ve koordinasyon yetkinliği artırmak için lisans eğitimi esnasında ilgili bölümlerin öğretim üyeleri tarafından beraber eğitim görecekleri pratik ve teorik derslerin ortaklaşa verilmesi olumlu bir adım olacaktır. Bu okulların mezunları ile sağlık kurumunda en üst düzeyde hizmet kalitesi gerçekleştirir. Buna bağlı olarak kurumdan hizmet alan hastalarda memnuniyet artar. 2.

Collaboration among medical and nursing school student Inter-professional collaboration, contribution, communication, commitment, consensus, compatibility, and credit between health care provider educated in different area of health and donated with various knowledge and manipulation are an effective factor in patient care of high quality, and it is particularly important in the case of doctors and nurses because their work is so highly interdependent. An originally developed an attitude survey that name was The Jefferson Scale of Attitudes Toward Physician-Nurse Collaboration was used (Hojat & Herman, 1985). The Turkish version was translated and back translated by a team from Marmara University and Kings College, Wilkes-Barre, USA. The Turkish version of the scale was distributed to medical and nursing school students. 20 % simple random sampling technique was used to select 431 students. Respondent were asked to provide information on their age, gender, college, class. Mean age of the students were 21.21±(2.66). Among 431 students 42.9 % (185) were male, 57.1 % (246) were female. Nursing School students expressed more positive attitudes towards physician nurse collaborations than did the medical school students. The nursing school students as a group obtained a mean score (M=71.01) that was significantly larger than that obtained by the physicians (M= 67, 13). Nursing school students mean collaboration score significantly higher than medical school students (p< 0.05 ve t= 3.88). It is desirable that medical and nursing schools include inter-professional education in their curriculum to increase understanding of the complementary roles of physicians and nurses, and to encourage establishment of an interdependent relationship between them. Role modeling collaboration courses done together with both of the medical and nursing school students were recommended. At the end, quality management and patient satisfaction will increase by the assistance of graduated medical and nursing school student which were donated by the collaboration skills during their education in their schools.
Keywords: araştırma; Eğitim; Hemşirelik; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri