Atatürkçü düşünce sisteminde milliyetçilik kavramına yaklaşım - Bileydi, Malike (My University, 2001)
Günümüzde en çok tartışılan ve çok farklı yorumlara neden olan millet ve milliyetçilik konusu bu çalışmada incelenerek, Türk Milliyetçiliği ideolojisinin gelişim süreci ve bu süreç içerisinde en önemli rolü oynayan Büyük Türk Milliyetçisi Mustafa Kemal Atatürk' ün bu konu ile ilgili değerlendirmelerine yer verilmiştir. En gelişmiş toplum düzeni olan millet kavramı, her şeyden önce ortak bağları olan insan topluluğunu ifade etmektedir. Atatürk'e göre milletin tanımında Türk ırkından gelme değil, kendini Türk sayma,Türk kültürüne bağlı olma ölçütü esas kabul edilmiştir. Milliyetçilik kavramı ise millet gerçeğinden hareket eden bir fikir akımı ve çağımızın en geçerli bir sosyal politika prensibidir. Türk Milleti' nin milli karakterini yansıtan milliyetçilik anlayışının ilk hedefi, Mustafa Kemal Atatürk'ün yönettiği ulusal hareket ile Türk milletini bağımsızlığına kavuşturmak olmuştur. İnkılâplarla değer taşıyan milliyetçilik, kökünü Türk tarihinden, ilhamını Milli Mücadele' den alan ve Türk milletinin şuuruna yerleşmiş bir prensiptir. Türkiye Cumhuriyeti tamamen milliyetçilik temeli üzerine kurulmuştur. Türk milliyetçiliği batı emperyalizmine karşı bağımsızlığı sağlamak anlamı taşıdığından ırkçı bir içerik taşımayarak savunma, korunma bütünlük ve egemenlik düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. Atatürk' ün içte ve dışta tam bağımsızlık ilkesine dayanan, birleştirici, yapıcı, insani ve çağdaş bir milliyetçilik anlayışı, O' nun fikir yapısının temelini oluşturmuştur. Atatürkçü düşüncede milliyetçilik anlayışı, bütünleştirici, insancıl, güven verici, tüm dünya milletlerine saygı duyan, barışçıl, bununla birlikte ülke çıkarlarını gözeten, toplumu çağdaşlaştırmayı amaç edinmesi nedeni ile akılcı, bilimci, ilerici, yeniliğe açık, bağımsızlığı savunucu, kişi ve millet onuruna değer veren nitelikleri O' nun düşüncesinin çıkış noktasını oluşturmuştur.
Keywords: Atatürkçülük; Milliyetçilik; Tarih