Sade dondurmaların mikrobiyolojik incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bu çalışmada İstanbul'da tüketime sunulan 55 ayrı satış noktasından alınan sade dondurma örneği mikrobiyolojik ve toksikolojik yönden incelenmiştir. Koliform bakteri ve E.coli varlığı MPN tekniği ile belirlenmiş, aerobik mezofilik bakteri ve Staphylococcus aureus taramasında damla plak tekniği, Salmonella. ve Listeria monocytogenes izolasyonu için zenginleştirme yöntemi kullanılmıştır. Dondurma örneklerinin %23,6'sının total canlı aerop bakteri, %49'nın koliform bakteri, %12,7'sinin S.aureus, %7,2'nin E.coli yönünden mikrobiyolojik kriterler tebliğine (No:2001/19) uygun olmadığı tespit edilmiştir.Dondurma örneklerinin toksikolojik analizleri sonucunda herhangi bir toksin varlığına rastlanmamıştır. Sonuç olarak, mikrobiyolojik yönden analiz edilen dondurma örneklerinin %56'sının Türk Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine uygun olmadığı ve mikrobiyolojik açıdan kalitelerinin yetersiz olduğu ve sağlığa olumsuz etkileri olabileceği saptanmıştır.

Creamy ice creams collected from 55 different sale places were microbiologically and toxicologically investigated. The presence of coliform bacteria and E.coli was stated with MPN technique, aerobic mesophilic bacteria and Staphylococcus aureus by drop plaque technique, Salmonella and Listeria monocytogenes isolation was made by enriched medium. In 23.6% of the ice cream specimens total living aerobic bacteria, in 49% coliform bacteria, in 12.7% Staphylococcus aureus, in 7.2% E.coli presence was not appropriated and convenient to the microbiological criteria report (No. 2001/19). Following the toxicological analysis of the specimens no toxin was encountered. In conclusion according to the microbiological analyses 56% of the ice creams specimens were not conform to the microbiological criteria report and the microbiological quality was defective leading to negative effects on health.
Microbiological investigation of creamy ice creams
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji