İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerine Yönelik Özdüzenlemeli_x000D_ Öğrenme Envanteri’nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik_x000D_ Çalışması - SAKIZ, GÖNÜL; DOĞAN, MİDRABİ CİHANGİR (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı dördüncü sınıf öğrencilerinin özdüzenlemeli öğrenme düzeylerinibelirlemeye yönelik bir envanter geliştirmektir. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için 520ilkokul dördüncü sınıf öğrencisinden veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda ÖzdüzenlemeliÖğrenme Envanteri (ÖÖE) Öndüşünme (12 madde), Performans (11 madde) ve Özyansıtma(11 madde) olmak üzere üç ölçekten oluşmuştur. Elde edilen ölçeklerin faktör yükleri .52 ile.73 arasında, madde-toplam test korelasyonları ise .45 ile .65 arasında değişmektedir.ÖÖE’nin Öndüşünme, Performans ve Özyansıtma Ölçekleritarafından açıklanan varyanslarsırasıyla % 40, % 41 ve % 44; iç tutarlık katsayıları sırasıyla .86, .84 ve .87 şeklinde tespitedilmiştir. ÖÖE’nin tüm maddeleri için %27’lik alt ve üst gruplara ait ölçek puanlarıarasında anlamlı fark elde edilmiştir. Ayrıca 237 kişilik farklı bir örneklem üzerindegerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizi sonucunda tespit edilen yapının uyum indekslerininiyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulara dayanarak ÖÖE’nin geçerli ve güvenilir birenvanter olarak alanda kullanılabileceğine karar verilmiştir.

The purpose of this study was to develop an inventory for measuring self-regulated_x000D_ learning levels of fourth grade students. The data were collected from 520 primary school_x000D_ fourth grade students for validity and reliability purposes. Based on the findings, three scales_x000D_ called Forethought (12 items), Performance (11 items) and Self-reflection (12 items) were_x000D_ formed and together named as Self-regulated Learning Inventory (SLI). The factor loadings_x000D_ of the scales were between .52 and .73 and item-total test correlations ranged from .45 to .65._x000D_ The variances of Forethought, Performance and Self-reflection Scales were 40%, 41%, and 44% and internal consistency coefficients were .86, .84, and .87, respectively. The scores of_x000D_ lower and upper groups of students at the 27% for all items of SLI were significantly different_x000D_ from each other. Additionally, the confirmatory factor analyses of the data which was_x000D_ obtained from a different sample consisted of 237 students showed that the fit between the_x000D_ data and the developed inventory was satisfactory. In conclusion, it was determined that the_x000D_ SLI can be used in the field as a valid and reliable inventory.
Development of the Self-Regulated Learning Inventory for Primary School Fourth Grade Students: Validity and Reliability Study