Les nouveaux mouvements nationalistes - Özbey, Savaş (My University, 2006)
Yeni milliyetçi akımlar üzerine çalışmaya başladığımızda problematiğimiz acaba bu milliyetçi akımın homojen bir blok olup olmadığıydı. Çeşitli yazarları araştırırken Michel Wieviorka’nın sınıflandırması bize ilginç geldi. Avrupa’da gözlemlenen milliyetçi akımların sonuçlardan yola çıkan bu dörtlü sınıflandırmaya Türkiye’den uygun örnek bulup bulamayacağımıza baktık. Bu sınıflandırmanın ilk ayağı Yugoslavik tipti. Etnik çatıyşmalardan beslenen bu milliyetçilik türüne örnek olarak Azerbaycan Kültür Derneği seçildi. Wieviorka’nın ikinci tip olarak adlandırdığı terörizm ve milliyetçilik başlığında ise İşçi Partisi’ni inceledik. Gellner’in rurarien-megalomanien dialektiğinden faydalanarak PKK’nın terörist saldırılarının Türk milliyetçiliği üzerindeki etkilerini görmeye çalıştık. Üçüncü başlık olan alttan gelen saldırılara örnek olarak İzmir kökenli bir dernek seçildi: Şimdiye dek hiçbir şekilde şiddite başvcurmamış olamalarına rağmen açıkça ırkçı olduklarını ifade eden Türkçü Toplumcu Budun Derneği. Son olarak ise ulusal popülizm başlığında Büyük Hukukçular Birliği incelendi. Bu grupların hepsine derinlemesine görüşme tekniği ile 20 kadar soru soruldu. Vatandaşlık, millet, tehdit gibi konularda sorulan sorulardan Türkiye’de milliyetçi akımların ulus inşacı mı, primordialist mi, balkanik mi yoksa modernist mi olduğu incelendi. Sonuç olarak görüldü ki türkiye’de millyetçilik akımları Wieviorka’nın bahsettiği 4 ana grup nedenden de beslenmektedir.

Quand nous avons decide de travailler sur la nouvelle vague dite “nationaliste”, nous nous sommes d’abord demande si c’etait possible de diviser en morceaux que je puisse avaler cette grande vague. Consultant les auteurs je me suis heurte a une classification de Michel Wieviorka, qui fait une classification en partant des resultats qui parvient a distinguer 4 types de nationalismes suivant leurs aspects observes: Le premier type de nationalisme de Viewiorka c’est le type Yougoslavique. l’Association de Culture d’Azerbaycan, qui est une ancienne organisation en realite mais elle fait sa plus grand succes mobilatrice pendant les protestation de Karabag. Le deuxieme c’est nationalisme avec le terrorisme: İşçi Partisi, etait un exemple assez interressant pour distinguer les effets nationalistes megalomaniens dans le dialectic kurdo-turc. Le troisieme aspect du nationalisme ce sont les violances d’en bas. Une association d’İzmir appele Türkçü Toplumcu Buduncular Derneği pourrait en faire un bon exemple. Le dernier type de nationalisme chez Wieviorka c’est le national populisme. Hukukçular Birliği, y a ete choisi comme exemple. Une questionnaire a ete prepare pour les quatres groupes ou il y avait une vingtaine de questions. Lequel ou lesquels des aspect europeens du nationalisme peuvent sont rencontres en Turquie? Est-ce ces mouvements nationalistes ont de differants retoriques ou il ya des points ou ils se coincident.? Ils ont un caractere moderniste ou primordialiste? Bismarkien ou independiste?
Keywords: Milliyetçilik; Siyaset ve Yönetim