Hisse senedi piyasalarındaki anomaliler: BIST100 endeksine yönelik araştırma - Kaldırım, Yusuf (My University, 2016)
HİSSE SENEDİ PİYASALARINDAKİ ANOMALİLER: BIST 100 ENDEKSİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA Etkin Piyasalar Hipotezi, hisse senedi fiyatlarının, mevcut hertürlü bilgiyi yansıttığını, yatırımcıların rasyonel olduğunu, fiyatların öngörülemeyen bir şekilde tesadüfi olarak oluştuğunu ve anormal getiriler elde edilemeyeceğini ifade etmektedir. Fakat, araştırmalar, hisse senedi fiyatlarının geçmiş getirilere, mevsimselliklere, hisse senedi fiyatı, piyasa değeri / defter değeri oranı, firma büyüklüğü ve fiyat/ kazanç oranı gibi firmaya özgü faktörlere bağlı olarak tahmin edilebileceğini ve anormal getiriler elde etmenin mümkün olduğunu ortaya koymuştur. Etkin Piyasalar Hipotezi ile çelişen bu durumlar anomali olarak adlandırılmaktadır. Çalışmanın ilk amacı, BIST 100 endeksi kapsamında, Temmuz 2008 - Haziran 2015 döneminde momentum anomalisi ve düşük fiyat anomalisinin geçerliliğini araştırmak, ikinci amacı, momentum anomalisi ile hisse senedi fiyatı etkisi, piyasa değeri/ defter değeri oranı etkisi, firma büyüklüğü etkisi ve fiyat/ kazanç oranı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bulgular, farklı portföy oluşturma ve yatırım dönemlerinde, BIST 100 endeksi kapsamında momentum anomalisinin geçerli olduğunu ve hisse senedi fiyatı etkisi, defter değeri/ piyasa değeri oranı etkisi, firma büyüklüğü etkisi, fiyat/ kazanç oranı etkisini dikkate alan momentum yatırım stratejilerinin, geleneksel momentum yatırım stratejilerinden daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Araştırmada, düşük fiyat anomalisinin geçerliliğine dair bulguya rastlanmamıştır. Momentum Anomalisi, Düşük Fiyat Anomalisi, BIST 100 Endeksi

STOCK MARKET ANOMALIES : RESEARCH IN BIST 100 INDEX The Efficient Market Hypotesis states that stock prices reflect all available information, investors are rational, prices follow random walk and abnormal returns are impossible. But, several researches document that stock prices are predictable based on stock’s past returns, seasonalaties and firm spesific factors like as book to market ratio, firm size, price earning ratio and abnormal returns are possible. These situations which condratict EMH are called as anomaly. The first purpose of this study is to investigate the existence of momentum anomaly, low price anomaly, second is to investigate relation between momentum anomaly and stock price effect, book to market effect, firm size effect and price earning effect in BIST 100 index during the period July 2008 to June 2015. Findings reveal the existence of momentum anomaly in different portfolio and investment periods and some momentum investment strategies considering stock price effect, price earning effect have better performance than traditional momentum investment strategies in BIST 100 index . There is no evidence existence of low price anomaly in research. Momentum Anomaly, Low-Price Anomaly, BIST 100 Index
Keywords: Muhasebe; Yönetim