Faktoring uygulamalarının Türkiye’de kobilerin gelişimi üzerine etkileri - Kaya, Ecem (My University, 2019)
FAKTORİNG UYGULAMALARININ TÜRKİYE’DE KOBİLERİN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİKOBİ’ler ülkelerin ekonomik kalkınmasında önemli rol üstlenmektedirler. KOBİ’lerin büyümesini engelleyen en önemli sorunlardan birisi finansal kaynaklara sınırlı erişimdir. Finansal problemler sonucunda KOBİ’lerin düşük olan rekabet gücü daha da zayıflamaktadır. Faktoring, KOBİ’lerin finansal sorunlarını çözmek için son zamanlarda tercih edilen yöntemlerden birisidir. Faktoring, firmaların mal veya hizmet satışı sonucunda elde ettikleri alacakların, temlik altına alınması işlemidir. Bu sayede firmalar ileride gerçekleşecek alacaklarını vadesinden önce elde etme imkanına kavuşmaktadır. Faktoring faizleri günümüzde banka kredilerinin iki katı durumundadır. Faktoringin dezavantajlarından biri firmaların yüksek faize maruz kalmak zorunda olmasıdır. Çalışma kapsamında faktoring uygulamalarının KOBİ’ler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, 390 KOBİ’nin katıldığı bir anket online ortamda oluşturulmuş ve faktoring kullanım istatistikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda ortaya çıkan sonuçlar KOBİ’ler ve sektör yöneticileri için sonuçlar sunmaktadır.

THE EFFECT OF FACTORING APPLICATIONS ON THE DEVELOPMENT OF SMEs IN TURKEYSMEs play an important role in the economic development of countries. One of the most important problems preventing SMEs from developing is limited access to financial resources. As a result of financial problems, the low competitiveness of SMEs is further weakened. Factoring has recently been one of the preferred methods for solving the financial problems of SMEs. Factoring is the process of transferring the receivables of the firms as a result of the sale of goods or services. In this way, companies have the opportunity to obtain their future receivables before maturity. As a more advantageous financing method, factoring enables the companies to convert some of its receivables into cash when compared to high interest bank loans. In this study, the effects of factoring applications on SMEs were investigated. In this context, a survey of 390 SMEs was created online and factoring usage statistics were analysed. The results of the research provide results for SMEs and sector executives.
Keywords: Factoring; Factoring (Finance); Factoring in Turkey; Faktoring; Faktoring (Finans); Finance; Finansman; KOBİ; KOBİ Finansmanı; Maliye; SME Financing; SMEs; Turkey; Türkiye; Türkiye’de Faktoring Financing