Lojistikte dış kaynak kullanımı ve maliyetlerin kontrolü - Barlın, Altar (My University, 2009)
Lojistik Maliyetler, Dış Kaynak Kullanımı ÖZET LOJİSTİKTE DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE MALİYETLERİN KONTROLÜ Günümüzde işletmelerin pazardan pay kapabilmeleri için yalnızca ürünlerinin kaliteli olması yetmemekte, aynı zamanda ürünlerini hem istenilen yerde ve zamanda tüketiciye sunması hem de rakiplerine göre maliyet avantajı sağlaması gerekmektedir. Küreselleşmenin bir neticesi olarak, hammadde tedarikinden üretim yöntemlerine hemen hemen aynı erişim olanaklarına sahip olan ve ana faaliyet alanlarında rakiplerine üstünlük kuramayacaklarını fark eden işletmeler, bu üstünlüğü yan faaliyet alanlarında yaratma yoluna gitmişlerdir. Tedarik zinciri döngüsünün her aşamasında yer alan lojistik bu bakımdan gerek müşteri memnuniyetinin yükseltilmesinde en önemli araçlardan biri olması, gerekse yüksek bir maliyet unsuru olması sebebi ile üzerinde en çok durulan yan faaliyetlerdendir. Lojistik faaliyetler işletmenin diğer tüm faaliyetleri ile doğrudan karşılıklı etkileşim içerisindedir. Maliyet avantajının yakalanması için yerine getirilmesi gereken ilk şart maliyet unsurlarının kesin olarak tespit edilmesidir. Lojistik faaliyetlerin Lojistikte dış kaynak kullanımı, lojistik faaliyetlerinin uzmanları tarafından yerine getirilmesi ile müşteri memnuniyetinin yükseltilmesinin yanı sıra, lojistik maliyetinin de kesin ve net olarak tespit edilmesini ve bu sayede tedarik zinciri döngüsü içerisinde önlemlerin alınarak birim maliyetlerin düşürülmesi için gerekli ortamı sağlayacaktır. Logistics Costs, Outsourcing

OUTSOURCING LOGISTICS ACTIVITIES AND CONTROLLING COSTS In today’s business world, to get market share, firms should provide their products to consumers at the time and place they required, while ensuring cost advantage vis-à-vis their competitors as well as their products are of quality. Firms have realized that they can establish a competitive advantage through their subsidiary business activities rather than their core business activities, since they have nearly the same opportunities to access to raw material sources and production methods along with others as one of the results of globalization. In this respect, logistics, which takes place in every stage of supply change cycle, is one of the subsidiary business activities most emphasized on, as being one of the most important instruments in raising customer satisfaction and a high cost component. Logistics activities are in direct interaction with all other activities of firms. In order to establish cost advantage, first cost elements need to be identified accurately. Outsourcing of logistics activities will not only raise customer satisfaction as these activities will be undertaken by logistics experts, but will also ensure that the logistics costs are accurately identified and hence will provide necessary environment for lowering of unit costs by taking measures within supply chain cycle.
Keywords: Dış Kaynak Kullanımı; Lojistik Yönetimi; Maliyet Kontrolü; Muhasebe