Ti̇caret savaşlarının medyaya yansımaları VOA ve CRI Örneği̇ - Aleyna Önal (My University, 2023)
Medyanın devletlerin ideolojisinin taşıyıcısı olduğu gerçeğinden hareketle yola çıkılan çalışmada, kamu diplomasisi aktörleri ve medyatik inşa süreci açıklanmaktadır. Verinin enformasyona dönüşmesi sırasında medya dolayımıyla kurgulanan gerçekliğin, sahte bir gerçek olduğu ve bunun altında kültürel emperyalist bir tutumun yattığı ifade edilmektedir. Çalışmanın amacı, uluslararası arenada güç mücadelesi içinde olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti (Çin)’nin arasında gerçekleşen ticaret savaşları sürecinde, medyaya yansıyan haberlerin kültürel emperyalist bir söyleme yol açıp açmadığının açıklanmasıdır. Bu bağlamda ticaret savaşları konusu, iki ülke arasındaki mücadelenin boyutları ele alınarak, Immanuel Wallerstein’ın modern dünya sistemi teorisi bağlamında anlamlandırılmaya çalışılmıştır. ABD’nin merkez olarak konumlandığı ve Çin’in yarı-çevre ülke olarak merkeze bağımlı bir kimliğinin olduğunu varsayan ilgili teoriye göre, haberler de merkezden çevreye doğru bir akış içindedir. Modern dünya sistemi teorisinin ekonomik, teknolojik, politik güç parametrelerine göre ülkeleri sınıflandırdığı gerçeğinden hareketle, ilgili durumun medyaya da uyarlaması yapılmıştır. Böylelikle Batı merkezli medya kuruluşlarının, iktidarın menfaatlerine hizmet edecek şekilde medyatik inşa gerçekleştirdiği, ticaret savaşları sürecinde incelenen haberlerde somutlaşmıştır. Ticaret savaşları boyunca yayınlanan haberler ABD’de Trump’ın başkanlık yaptığı dönem ile sınırlandırılmış çünkü söz konusu başkanın Çin’e yönelik sert bir tutum sergilediği gözlemlenmiştir. Her iki ülkenin de devlet destekli medya kuruluşlarının dekonstrüktif okuması yapılarak çalışmaya eklenmiştir. Çalışmaya başlarken ABD medyasının kültürel emperyalist bir tutum ile iktidarın çıkar ve menfaatlerini gözeterek haberlerinde medyatik bir inşa gerçekleştirdiği fakat söz konusu Çin medyası olunca, ABD’nin sergilediği tutum ve davranıştan farklı olarak medyasını daha tarafsız kullandığı öngörüsüyle hareket edilmiştir. Fakat çalışma boyunca elde edilen bulgular ve ticaret savaşlarının CRI medyasında ele alınış şekli incelendiğinde, haber metinlerinin ele alınış şeklinde Çin’in de tıpkı ABD medyası gibi ve hatta kimi zaman ABD medyası olan VOA’dan daha sert bir dille savaş çıktılarını medyaya yansıttığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda ABD medyası olan VOA ve Çin medyası olan CRI’ın 2017-2020 yılları arasında yayınlanan ticaret savaşları konulu haber başlıklarından yapılan seçkiye göre, Herbert I. Schiller’e ait kültürel emperyalizm teorisi, yalnızca emperyal bir tutum sergileyen Batı’nın değil, Doğu’nun da yeri geldiğinde ülke menfaatleri için toplumları yönlendirmek adına kullandığı bir teori olarak saptanmıştır.

Starting from the fact that the media is the carrier of the ideology of states, the study explains the public diplomacy actors and the mediatic construction process. It is stated that the reality constructed through the media during the transformation of data into information is a false reality and that a cultural imperialist attitude underlies this. The aim of the study is to explain whether the news reflected in the media during the trade wars between the United States of America (US) and People's Republic of China (China), which are in a power struggle in the international arena, leads to a cultural imperialist discourse. In this context, the issue of trade wars was tried to be interpreted in the context of Immanuel Wallerstein's theory of the modern world system by considering the dimensions of the struggle between the two countries. According to the relevant theory, which assumes that the US is positioned as the center and China has a center-dependent identity as a semi-periphery country, news is also in a flow from the center to the periphery. Based on the fact that the modern world system theory classifies countries according to the parameters of economic, technological and political power, the relevant situation was adapted to the media. Thus, the fact that Western-based media outlets carry out media construction in a way to serve the interests of the government is embodied in the news analyzed during the trade wars. The news coverage during the trade wars was limited to the period of Trump's presidency in the US because the president in question was observed to have taken a harsh stance towards China. A deconstructive reading of the state-sponsored media organizations of both countries has been added to the study. When starting the study, we acted with the assumption that the US media carries out a media construction in its news by taking into account the interests and interests of the government with a cultural imperialist attitude, but when it comes to the Chinese media, it uses its media more impartially, unlike the attitude and behavior exhibited by the USA. However, when the findings obtained throughout the study and the way trade wars were covered in the CRI media were examined, it was observed that China reflected the war outcomes to the media in the way the news texts were handled, just like the US media, and sometimes even in a harsher language than the US media, VOA. In this context, according to a selection of news headlines on trade wars published by the US media VOA and the Chinese media CRI between 2017 and 2020, the theory of cultural imperialism belonging to Herbert I. Schiller is not only of the West, which has an imperial attitude, but also of the East. It has been determined as a theory that he used to direct societies for the benefit of the country when necessary.
Reflections of trade wars on the media : the Example of voice of America and China radio international
Keywords: China Radio International; Cultural Imperialism; Dünya Sistemleri Teorisi Trade Wars; Kitle iletişim araçları; Kültürel Emperyalizm; Mass media; Political aspects; Siyasi yönleri; Ticaret Savaşları; Voice of America; World-Systems Theory