Din eğitimi açısından Kur’an-I Kerim’de Hz. Meryem’in terbiyesi - Turpcu, Betül (My University, 2012)
DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN KUR’ÂN-I KERÎM’DE HZ. MERYEM’İN TERBİYESİ Kur’an-ı Kerim, din eğitiminin temel kaynakları arasında ilk sırada yer almaktadır. Yüce Allah, Kur’an’da verdiği örnekleri insanın terbiyesine vesile kılmaktadır. Hz. Meryem de yaşantısıyla, iffetiyle, takvasıyla, teslimiyetiyle insanlığa örnek gösterilmiş, Kur’an’daki model şahsiyetler arasında yerini almıştır. Öyle ki Kur’an’da ismi zikredilen ve bir sureye ismi verilen tek kadın Hz. Meryem’dir. Hz. Meryem, döneminde belli bir saygınlığı olan seçilmiş bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Annesinin duasıyla şeytanın şerrinden Allah’a teslim edilmiştir. Hz. Meryem, Yüce Allah tarafından bir bitki gibi özenle yetiştirilmiş ve hesapsız şekilde rızıklandırılmıştır. Zekeriyya peygamberin himayesinde mâbed gibi kutsal bir mekânda büyümüştür. Melekler kendisine seçilmiş ve temizlenmiş olduğunu bildirerek onu bir erkek çocukla müjdelemişlerdir. Çalışmamızda, böylesine önemli bir şahsiyet olan Hz. Meryem ve onun terbiye edilişi din eğitimi açısından ele alınmıştır. Onun yetişmesindeki unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Tespit edilen unsurların din eğitimindeki önemi ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, kadının sosyal hayatta bir itibarının olmadığı dönemde dünyaya gelen Hz. Meryem, yaşadığı olaylarla kadının hak ettiği değerine dikkat çekilmesine sebep olmuştur. Olaylar karşısındaki teslimiyetçi, bir o kadar da dik olan duruşuyla ve bunun sonrasında aldığı mükâfatlarla, haksızlığa uğrayan/ uğramakta olan dünya kadınlarına örnek olmuştur/ olmaktadır. Meryem, Terbiye, Din Eğitimi.

MARY’S DECENCY IN THE QURAN IN TERMS OF RELIGIOUS EDUCATION Quran has taken the first place in the sources of religious education. Mighty Allah has led way to people’s education with the examples given in Quran. Also Mary has been shown as an example with her life, her chastity, her taqwa, her surrendering to humanity and has taken her place among the model figures in Quran. So that, the only women whose name is voiced and whose name is given to surah in the Quran is Mary. Mary was born as a distinguished member of a respectable and chosen family during her time. She was delivered to Allah away from the Even with her mother’s pray. She was brought up with care like a plant by Mighty Allah and was granted with her needs. She grew in like a holly place under the protection of Prophet Zekeriyya. Angels have provided her with good news of a boy by informing her that she is chosen and cleaned. In our study, such an important figure Mary and her being given manner has been studied in terms of religious education. The points of her educating have been tried to be defined. The importance of the points which have been defined in religious education has been pointed out. Besides, Mary, who was born in the time when women had no value in social life, caused to deserve the value being women to be paid attention with the events which she experienced. She has been an example for the women of the world, who have been treated unfeairly, with her compliance and also her steadiness. Key Words: Mary, Decency, Religious Education.
Keywords: Ahlak; Din Eğitimi; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim