Spor müsabakalarına psikolojik hazırlıkta imgelemenin rolü ve önemi - Beşiktaş, Murat Yalçın (My University, 2005)
Spor psikolojisi içersinde imgeleme konusu önemli bir yer tutmaktadır. İmgelemenin spor müsabakalarına psikolojik hazırlıkta da sporculara çok yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmada lisanslı bireysel spor ve takım sporu yapan 100 sporcuya önce bir imgeleme antrenman uygulanmış sonra da bu sporcular imgeleme becerileri açısından değerlendirilmişlerdir. Araştırmanın birinci bölümünde konuyla ilgili açıklayıcı teorik bilgilere ve araştırmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise veri toplama aracı olarak kişilerin imgeleme becerilerini ölçen Rainer Martens' in geliştirdiği Spor İmgeleme Anketi (SIQ) takım sporu yapan 48, bireysel spor yapan 52 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 11.0 adlı progama aktarılmış ve istatistiksel çözümleri yapılmıştır. Sonuç olarak bireysel spor ve takım sporu yapan sporculara içersinde, anketin puan skalasına göre imgeleme becerileri yüksek olan kişiler anlamlı oranda fazla değildir. Bireysel açıdan yüksek puan alan sporcular olmasına rağmen genel ortalama değerlere baktığımızda sporcuların beceri düzeyi en düşük seviyede çıkmış ve daha sık imgeleme antrenmanı yapmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. The issue of imagination has an important place in sports psychology. It has been proven that imagination/ fancy helps the soprtsmen in a great extent while they get prepared for the contests. In this survey, an imagination training program was applied to 100 individual sportsmen and team members, later all of these participants were analysed in terms of their imagination skills. In the first phase of the survey, theorotical information which is descriptive and explanatory included. In the second phase, Sportive Imagination Questionnaire (SIQ) which measures the power of imagination of the individuals as a data collecting tool and, developed by Rainer Martens was applied to 48 team sports members and 52 individual sportsmen. The data collected was transfered to Statistical Package for Social Sciences 11,0 (SPSS) program and statistical solutions were reached. As a conclusion, the number of the sportsmen with high scales of imagination power participated to the questionnaire is not high enough. Although there are individual sportsmen with high scores, the overall skill has occured to be too low, and it has been understood that they need more imagination trainings.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor, Psikoloji