Bazı gıdalarda tartrazin ve indigotin’in yüksek performanslı sıvı kromotografisi yönetimi ile tayini - Seyhan, Süleyman (My University, 2006)
Bu çalışmada İndigotin ve Tartrazin için yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ve Diod dizi dedektör kullanarak miktar tayini yöntemi geliştirildi. Kromatografik koşullar; hareketli faz : 6 mM Tetrabutil amonyum hidrojensülfat / ACN ; A / B: 57:43, Kolon: Phenomenex, Luna, ODS-2 RP- C18(2) ( 5 m, 4.6 250 mm i.d.), Dedektör: Agilent 1100 Model DAD, λ:258 nm, İndigotin için λ:610 nm, Tartrazin için λ:427 nm ( band genişliği: 4nm) izokritik elüsyon: A:57 B:43, Akış Hızı: 1 mL / dak., enjeksiyon hacmi: 50 L, Basınç: 138 bar İndigotin için konsantrasyon aralığı: 0,235-3,525  10-5 mol.L-1, y  561,01x + 5,5978 (r2  0,9999); dedeksiyon limiti 0,053 × 10-5 mol.L-1, kantitatif tayin limiti 0,176 × 10-5 mol.L-1 Tartrazin için konsantrasyon aralığı: 0,71-7,14  10-5 mol.L-1, y  561,01x + 5,5978 (r2  0,9997); dedeksiyon limiti 0,205 × 10-5 mol.L-1, kantitatif tayin limiti 0,682 × 10-5 mol.L-1 Geri kazanım İndigotin için % 81,49; Tartrazin için % 84,83 olarak bulunmuştur. İndigotin için 56,00 mg/ kg, Tartrazin için 80,72 mg/ kg olarak boya maddeleri tayin edilmiştir. Abstact A quantification method was develeoped for ingotine (I) and tartrazine (T) by high performance liquid choromatography and Diode array detector. Choromatographic conditions; mobile phase: 6 mM tetrabutylamonium hydrogensulfate solution / ACN ; A / B: 57:43, Column: Phenomenex, Luna, ODS-2 RP- C18(2) ( 5 m, 4.6 250 mm i.d.), Dedector: Agilent 1100 Model DAD, λ:258 nm, for Indigotine λ:610 nm, for Tartrazine λ:427 nm (band width: 4nm), Flow rate: 1 mL / dak., injection volume: 50 L, Pressure: 138 bar Concentration range for Ingotine: 0,235-3,525  10-5 mol.L-1, y  561,01x + 5,5978 (r2  0,9999); limit of detection: 0,053 × 10-5 mol.L-1, limit of quantification: 0,176 × 10-5 mol.L-1 Concentration range for Tartrazine: 0,71-7,14  10-5 mol.L-1, y  561,01x + 5,5978 (r2  0,9997); limit of detection: 0,205 × 10-5 mol.L-1, limit of quantification: 0,682 × 10-5 mol.L-1 The recovery was 81,49 % for Indigotine; 84,83 % for Tartrazine. In commercial food the amount of Indıgotine was 56,00 mg/ kg, the amount of Tartrazine was 80,72 mg/ kg.
Keywords: Kimya; Tartrazin_İndigotin