Semptomatik TME internal düzensizliklerinde intraartiküler uygulanan morfin ve tramadolün ağrı üzerine etkilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi - Sipahi, Ayşegül (My University, 2010)
Semptomatik TME İnternal Düzensizliklerinde İntraartiküler Uygulanan Morfin ve Tramadolün Ağrı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi Bu çalışmada amaç; semptomatik TME rahatsızlıklarında intraartiküler (i.a.) olarak uygulanan morfin ve tramadolün analjezik etkinliğini karşılaştırılmalı olarak incelemektir. Bu plasebo kontrollü, çift kör çalışmaya, ağrı ve ağız açıklığında kısıtlılık şikayetleri bulunan, konservatif tedavilere cevap vermeyen 30 hasta dahil edilmiştir. Ağrı skorları maksimum ağız açıklığında (MAA) ve istirahat pozisyonunda visuel analog skala kullanılarak işlemden önce alınmıştır. Hastalara artrosentezle birlikte intraartiküler olarak 1.0 mg morfin, 50 mg tramadol, veya 1 cc salin (plasebo) uygulanmıştır. Postoperatif olarak 15, 30. dakikalarda, 1, 2, 3, 8, 12, 24, 36 ve 48. saatlerde, 1, 3, 6. aylarda ağrı skorları kaydedilmiştir. Plasebo uygulanan grupta, maksimum ağız açıklığında VAS değerleri, 6.90 ± 1.45’den 2.60 ± 2.50’e gerilerken; morfin kullanılan grupta 7.30 ± 1.64’den 1.20 ± 0.79’e, tramadol verilen grupta ise 7,10 ± 1,73’den 1.50 ± 1.78’e düştüğü tespit edilmiştir. Özellikle ilk 48 saatte morfin ve tramadol gruplarında ağrı düzeylerindeki azalmanın plasebo grubuna göre daha farkedilir ölçüde olduğu gözlemlenmiştir. Son yapılan çalışmalar, inflame dokuya opioid verilmesinin analjezi oluşturduğunu savunmaktadır. Artroskopik diz cerrahisinde intraartiküler opioid enjeksiyonu ile ilgili çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen TME de opioidlerin analjezik etkinliğini araştıran çalışma sayısı oldukça azdır. Morfin ağrı tedavisinde altın standart olarak kabul edilmiştir. Tramadol da etkili ve güvenilir bir ağrı kesici ilaçtır. Uygulamanın intraartiküler olarak yapılması sistemik yan etkilerin görülmemesi açısından oldukça önemlidir. Sonuç olarak, intraartiküler morfin ve tramadol enjeksiyonu ile ağrıda azalma olduğu saptanmıştır fakat daha standart ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. TME, artrosentez, analjezi, morfin, tramadol
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı