Özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eleştirel düşünme düzeyi ve problem çözme becerileri - Erkuş, Birsen; Bahçecik, Nefise (My University, 2015)
Amaç: Araştırma özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eleştirel düşünme düzeyi ve problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla Eylül-Ekim 2010 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırmada örneklem seçilmemiş olup, çalışma 109 yönetici hemşire ve 1314 hemşirede gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren Bilgi Formu, California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (CEDEÖ), Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanıldı. Veriler, yüzdelik, ortalama, standart sapma, ilişkisiz grup t-testi, One Way ANOVA, Scheffe testi ve Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi. Bulgular: Yönetici hemşirelerin CEDEÖ puanı 225,2±20,9 olarak , hemşirelerin ise 222,8±21,4 olarak düşük düzeyde bulundu. Hemşirelerin CEDEÖ alt boyutlarından olan “sistematiklik” (27,2±3,9) ve “meraklılık” (42,1±6,1) boyutlarının puan ortalamasının yönetici hemşirelerden daha yüksek olduğu görüldü. Yönetici hemşirelerin PÇE puanı 102,6±12,8 olarak, hemşirelerin ise 101,1±15,6 olarak orta düzeyde bulundu. Yönetici hem- şirelerin PÇE alt boyutlarından olan “problem çözme güveni” (31,4±6,7) ve “yaklaşma-kaçınma” (44,5±7,2) boyutlarının puan ortalamasının hem- şirelerden daha yüksek olduğu görüldü. Hemşirelerin yaş, eğitim durumu, meslekte çalışma süresi, çalışma şekli, çalıştığı birim CEDEÖ puanlarını, yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eğitim durumu PÇE puanlarını etkilediği ve aralarında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p<0.05). Sonuç: Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin CEDEÖ’ye göre eleştirel düşünme düzeyleri düşük, PÇE’ye göre problem çözme becerileri orta düzeyde bulundu. Bu sonuçlara dayalı olarak eleştirel düşünme eğiliminin ve problem çözme becerilerinin arttırılmasına yönelik kurum içikurum dışı eğitim programlarının verilmesi ve stratejilerin geliştirilmesi önerildi.
Keywords: Hemşire, eleştirel düşünme düzeyi, problem çözme becerisi, yönetici hemşire