Bir iletişim aracı olarak web siteleri: Türkiye’deki otel web sitelerinin etkinliği üzerine bir araştırma-Web sites as a communication tool:the case of Turkish hotels - Karabağ, Solmaz Filiz; Mimaroğlu Özgen, Hande; Özgen, Hüseyin (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Son yıllarda internet kullanımı birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de online seyahat alımlarını ön plana çıkarmıs ve otellerin web siteleri önemli bir iletisim ve pazarlama medya aracı durumuna gelmistir. Bu bağlamda, gerekli donanıma ve zenginliğe sahip Türkiye’deki otellerin bu aracı gerçekte nasıl kullanmaları gerektiği ve su anda nasıl kullandıkları önemli bir konu olarak karsımıza çıkmaktadır. Yapılan yazın taraması sonucunda otellerin web sitelerinin tasıması gereken içerik ve tasarım özelliklerini ortaya koyan bir model gelistirilmistir. Bu modele dayanılarak, Türkiye turizminin pazarda kültür turizmine katkısı olacağı düsünülen “Dünya Miras Listesi”nde yer alan bölgelerdeki üç, dört ve bes yıldızlı toplam 335 otelin web sitesi analiz edilmistir. Elde edilen sonuçlardan hareketle, otel web sitelerinde adres, telefon numarası, e-posta adresi ve otel resimlerinin dısında potansiyel turistin dikkatini, otelin bulunduğu yöreye çekebileceği düsünülen çevre, turizm potansiyeli, yöreye iliskin bilgi vb. gibi birçok konuda hiçbir bilginin olmadığı gözlenmistir. Ayrıca çalısmada, konuyla ilgili olarak etkin bir web sitesi hazırlamaya yönelik olarak bazı öneriler unulmustur. Abstract: Increased use of Internet in the recent years caused a boom in online purchasing of travel services and made web sites of hotels important marketing and communication tools for the tourism industry. In this context, it can be said that to research how Turkish tourism industry uses web sites to promote itself on the Internet, is vital. This study develops a web site model including content and design components. The data is gathered from 335 three, four, and five star hotels operating in nine Turkish cities, which are members of world heritage list. The findings show that the hotels generally use contact information, and hotel pictures. But a little information is observed about the environment, tourism potential, and culture because of the ineffective and poor structure of web sites. In addition to these, some suggestions are made about building effective web sites.
Keywords: Web Sitesi Modeli, Web Sitesi Tasarımı, Web Sitesi Đçeriği, Kültür Turizmi, Türkiye, Dünya Miras Listesi; Web Site Model, Web Site Design, Web Site Content, Cultural Tourism, Turkey, World Heritage List