Mustafa Çiftci'nin hikâyelerinde yapı ve tema - Demir, Şeyma (My University, 2021)
Bu çalışmada Mustafa Çiftci’nin hikâyeciliği, yazdığı dört hikâye kitabı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu bağlamda Çiftci’nin Bozkırda Altmışaltı, Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım, Ah Mercimeğim ile Adem’in Kekliği ve Chopin adlı hikâye kitapları incelenmiştir. Giriş bölümünde yazarın hikâyeciliğine dair bilgiler verilmiş, sonraki dört bölümde hikâyelerin yapı ve tema bakımından incelemesi yapılmıştır. Bu inceleme, her kitap için ayrı açılan bölüm başlıkları altında gerçekleştirilmiştir. İnceleme sonucunda hikâyelerin genelinin benzer bir yapı ve temaya sahip olduğu görülmüştür. Yazar, hikâyelerin tamamında mekân olarak taşrayı tercih etmiş, karakterlerini taşra insanı üzerinde kurgulamış, olay örgüsünü taşrada yaşanması muhtemel olaylar üzerinden şekillendirmiştir. Bu noktada Çiftci için “taşra yazarı” tanımı yapılmış, ancak kendisinin tipik bir taşra yazarından ayrılan noktaları verilmiştir. Çalışmanın Mustafa Çiftci hikâyeciliğini tanıtması hedeflenmektedir.

In this study, Mustafa Çiftci's storytelling was evaluated within the framework of the four story books he wrote. In this context, Çiftci's story books named Bozkırda Altmışaltı, Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım, Ah Mercimeğim ile Adem’in Kekliği ve Chopin were examined. In the introduction, information about the author's storytelling is given, and in the next four chapters, the stories are examined in terms of structure and theme. This review was carried out under separate chapter headings for each book. As a result of the analysis, it was seen that most of the stories had a similar structure and theme. The author chose the countryside as the setting in all of his stories, based his characters on country people, and shaped the plot based on possible events that could happen in the countryside. At this point, Çiftci is defined as a country writer, but the points that differentiate him from a typical country writer are given. The aim of the study is to introduce Mustafa Çiftci's storytelling.
Keywords: hikâye; Mustafa Çiftci; Öyküler; rural; Short stories; story; structure; taşra Mustafa Çiftci; tema; theme; yapı