2008 global finans krizi, parasal aktarım kanalları ve türkiye cumhuriyet merkez ankası'nın (tcmb) deneysel politika çabaları - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Ülkelerin kriz ekonomisinin yönetiminde ve istikrar politikalarının uygulan- masında para ve maliye politikasından oluşan iki tür politika vardır. Bu politika uygulamaları konjonktürün seyrine bağlı olarak farklı politika araçları ve farklı parasal aktarım kanalları üzerinden yürütülmektedir. 2008 Finans Krizi sonrasında TCMB, fiyat istikrarı amacının yanına finansal istikrar amacını da eklemiş ve politika araçlarında çeşitliliğe giderek, fiyat istikrarı hedefi için kullandığı kısa vadeli politika faiz oranı aracının yanında finansal istikrar için deneysel nitelikte faiz dışı politika araçlarını da politika uygulamalarında kullanmaya başlamıştır. Bu makalenin amacı, para politikası amaçları (fiyat istikrarı ve finansal istikrar) için kullanılan deneysel nitelikteki araçların işlevselliğini parasal aktarım kanalları çerçevesinde değerlendirmektir. Araştırma sonucundan elde edilen bulgulara göre; sözü edilen araçların kullanımı sonucunda verilen politika tepkisi ile amaçlar arasında bir uyumun olduğu,ancak deneysel nitelik taşıyan bu uygulamanın henüz sağlam bir zemine oturmadığı anlaşılmaktadır.

Abstract Countries have two kind of policies on implementation of stabilization policies and crisis economy management: monetary and fiscal policies.These policy imple- mentations are conducting via different policy instruments and different monetary transmission channels under the influence of cyclical situation. After 2008 financi- al crisis, CBRT started to use experimental non-interest policy instruments behind short term policy interest rate, adding financial stabitility aim to price stability aim. This study aims evaluating functionality of these experimental instruments within the scope of monetary transmission channels. According to the findings obtained on this research, there is a consistency between policy aims and policy response of using these experimental policies, but these experimental implementations haven t fallen into place yet.
2008 global financial crisis, monetary transmission channels and experimental policy efforts of central bank of the republic of turkey
Keywords: İktisat; İşletme