Bankalarda eğitim değerlendirme süreci ve uygulama örnekleri - Galipoğlu, Berna (My University, 2002)
Eğitim sürecinin son aşaması olarak görülen “değerlendirme”, aslında sürecin tüm aşamalarının bir parçasıdır. Ve her ne kadar ayrı birer aşama olsalarda, süreç içerisinde birbirleri ile sıkı sıkıya bağlantılıdırlar. Değerlendirme, eğitimin amaçlarına ulaşıp ulaşmadığını kanıtlamak için yapılır. Bu tez, eğitim programlarının etkinliğinin değerlendirilmesi üzerine odaklanmıştır. Değerlendirme, eğitimin amaçlarına ulaşıp ulaşmadığını araştırmak amacıyla yapılabileceği gibi, gelişim alanlarını bulmak, eğitimi geliştirmek yada gereksiz bölümleri elemek amacıylada yapılabilir. Kirkpatrick’in 4 aşamalı eğitim değerlendirilmesi yaklaşımı, değerlendirme konusundaki tartışmaların temeli olmuştur. 1.Aşama; katılımcıların tepkilerini, 2.Aşama; öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini yada ne kadarının gerçekleştiğini, 3.Aşama; iş başındaki davranışlardaki değişimi ölçmektedir. 4.Aşama ise; eğitimin iş sonuçlarına ne kadar aktarıldığını yada etkilerini ölçmektedir. Aşamalar kolay ve ucuzdan, karmaşık ve pahalıya doğru sıralanmaktadır. Her aşamanın kendi avantaj ve dezavantajları vardır. Önemli olan değerlendirme sürecinin, eğitim hazırlanırken planlanmasıdır. Her aşama çok önemlidir. Ve bir aşama tamamlanmadan yada uygulanmadan bir sonraki aşamaya geçilmemelidir. Etkili ve doğru bir eğitim değerlendirilmesi için, eğitim öncesinde, eğitim esnasında ve eğitim sonrasında değerlendirme uygulamasına yer verilmelidir. Günümüz gelişen teknolojisi ile başetmeye çalışan şirketler için, çalışanların önemi her geçen gün artmaktadır. Öyleki çalışanları başarılı olamayan, teknolojiye ayak uyduramayan şirketler gerilemekte ve yok olmaktadır. Bu nedenle insan kaynakları çalışanlarına önemli görevler düşmektedir. Bunlardan en önemlisi ise; kuşkusuz eğitimler ve bu eğitimlerin değerlendirilmesidir. Çünkü ancak bu sayede kendilerini geliştirebilmekte ve varlıklarını devam ettirebilmektedirler.

Even though “evaluation” is listed as the last phase of the process, “evaluation” actually takes place during all of the the phases. Each of these four separate steps are tied directly to each other through the elements of the evaluation process. Evaluation is done to determine whether the learners have mastered the objectives of the training program. This thesis focuses on evaluation as a method to determine effectiveness of training programs. Evaluation can be used to determine whether the training program achieves its objectives. Evaluation can also assess the value of training, identify improvement areas, and identify unnecessary training that can be eliminated. Donald Kirkpatrick’s 4 levels of evaluation is the basis of discussion on evaluation of the effectiveness if training programs. Level1 measures the learners reaction to the training program. Level2 measures learning that occurred. Level3 measures changes in behavior on the job as a result of the training program. Level4 measures the results of the training program as it affects the company’s bottom line. The levels are presented, in order, from simple and inexpensive to complex and costly. Each level has its advantages and disadvantages. It is important to consider all levels at the outset , even though only one or two levels may be used ultimately. As a last word; evaluation of training programs need to be conducted both before, during and after training to truly access the effectiveness of training.
Keywords: Bankalar Ve Bankacılık-türkiye