Neoliberal politikaların işsizlik sorunsalı ve çözüm stratejileri - Çalışır, Burcu (My University, 2007)
NEOLİBERAL POLİTİKALARIN İŞSİZLİK SORUNSALI VE ÇÖZÜM STRATEJİLERİ Kapitalist sistem sermaye birikiminin temellerini artık değer üzerinden gerçekleştirmektedir. İşgücü kapitalist için ne denli sermaye üretirse, emek verimliliği ne kadar yükselirse işsizlik o kadar büyük olacaktır. Dolayısıyla işsizlik kapitalist sistemin kendi iç yasalarının bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek sanayileşmenin başlangıcında, gerek günümüzde işsizlik kapitalist sistemin varlık koşullarından, sermaye birikim sürecinin araçlarından birisi olmuştur. Sistemin yaşadığı her dönüşüm sürecinde yeniden yapılanma koşulları değişse de işsizlik, bu özelliğini korumuştur. Bu çalışmada kapitalist sistem içerisinde işsizliğin üstlenmiş olduğu fonksiyon irdelenerek, özelikle neoliberal süreçteki konumu ele alınmıştır. Bu doğrultuda özellikle 1980 sonrası işsizlik ve işsizliğe karşı geliştirilen stratejiler incelenmiştir. Çalışmada işsizliğin sistem için üstlenmiş olduğu fonksiyonun ne olduğu, işsizliğin mevcut politikalar ile giderilmesinin mümkün olup olmadığı ve uygulanan politikaların sonuçlarının emek piyasalarına nasıl yansıdığı sorularına cevap aranmıştır. Ortaya çıkan sonuç sistemin kendi

yapısının bir ürünü olan işsizliğin gene uygulanan neoliberal politikalar ile giderilmesinin mümkün olmadığıdır. Bunun yanında önerilen politikaların çerçevesine bakıldığında sermayenin politikaları nasıl yönlendirebildiği görülmüş, politikalar sonucunda emek piyasalarında kuralsızlaştırmaların arttığına dikkat çekilmiştir. ABSRACT UNEMPLOYMENT PROBLEMATIC OF NEOLIBERAL POLICIES AND SOLUTION STRATEGIES Capitalist system is based on the capital accumulation rooted from the surplus value. Increasing labor efficiency and accordingly increasing capital accumulation will augment unemployment. In other words, unemployment appears as a consequence of capitalist system’s internal laws. Both in the beginning of the industrialization and at the present day, unemployment is one basis of existence of capitalism and one of the mediums of capital accumulation process. Although reconstruction conditions change, in every period of time of transformation of the system, unemployment phenomenon remains. In this thesis, it is investigated the function of unemployment in the capitalist system, especially during neoliberal area. Accordingly, unemployment after the 1980 and strategies developed against the fact is highlighted. During the work, it is sought the function of unemployment in the system, the possibility of its abrogation, and effects of applied policies on the labor market. It is reached to a result that it is not possible to remove the unemployment rooted from system’s own conflicts via neoliberal policies. In addition, the capitalist class’ intervention to applied policies and labor market’s inclination towards a more irregular area consist main points of this work.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; İşsizlik; Neoliberalizm