Haydarpaşa Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane binası kalemişi programı - Pala, Arif Sercan (My University, 2019)
Çalışmada geniş bir kaynakça taraması yapılmış, tarihsel ve mimari dönüm noktaları ele alınmıştır. Sırasıyla Osmanlı Devleti’nin Batılılaşma Hareketi, mimari akımlar, yapının mimarları ve Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nün tarihçesi, mimarisi ve kalemişi üslubu incelenmiştir. Kampüsün içerisindeki kalemişi süslemelerinin fotoğraf çekimleri yapılmış, desenler dijital programlar yardımı ile çizilerek arşivlenmiştir.

A wide range of literature was observed and historical and architectural turning points was noted. In order; the westernisation in Ottoman Empire , architectural movements, architects of the movements, history of Marmara Haydarpaşa campus, architecture and wall decoration was reviewed. Photoshoot of interior wall decoration and adornments were done and patterns were drawn and archived via digital programs.
Keywords: 19.yy Osmanlı Mimarisi Wall decoration; 19th centuryOttoman Architecture; Art, Turkish; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Kalemişi; Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane; Sanat, Türk