Stüdyo fotoğrafçılığında yaratıcılık - Çelikoğlu, Vural (My University, 2009)
Bu çalışmada; güzel sanatların bir dalı olarak sanatçısına, geniş olanaklara sahip estetik bir anlatım dili sunan fotoğraf sanatının, konumuz özelinde stüdyo fotoğrafının, yaratıcı yönleri üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda öncelikle, temelinde, sınırsız düş gücü ve her şeyi öğrenme tutkusu ile körüklenen merak duygusu yatmakta olan, çeşitli yeteneklerin karışımı olduğu için kolay tanımlanabilecek bir kavram özelliği taşımayan yaratıcılık olgusunun; tanımları, yaratıcı düşünce kuramları ve yaratıcı bireylerin özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, fotoğrafın; ilk görüntünün elde edilmesiyle başlayan süreçten itibaren geçirmiş olduğu tarihsel ve teknolojik evrim, bu evrim sonucunda farklı uygulama alanlarının doğması, sosyal yaşama girişiyle ilk stüdyoların ortaya çıkması ve stüdyo fotoğrafçılığı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, fotoğrafik süreçte yaratıcılık başlığı altında; doğayı değiştirebilen tek canlı olan insanın; en geniş değiştirme, müdahale şansını ve yaratıcılığın çeşitli anlatı olanaklarını bulduğu, görkemli bir estetik ileti dili olan fotoğrafın yaratım alanlarına değinilmiştir. Çalışma özelinde ise stüdyo fotoğrafçılarının, kendi gözü ile gördüklerini, özgün, esnek, çok yönlü ve yetkin bir biçimde düş gücünün zenginliği ile harmanlayarak, özgürlüğün ve teknik kalitenin uç noktalarını sergileyebildikleri yaratım alanları olan stüdyolarındaki yaratıcılığa yer verilmiştir. Çalışma, seçilen bazı stüdyo fotoğraflarının, yaratıcı yönlerini değerlendirmeye yönelik bir anket uygulaması ile anketten elde edilen istatistiksel sonuçlarla bitirilmiştir. Sonuç olarak stüdyo fotoğrafçılığında her şey, teknik mucizenin bir sonucu gibi görülse de her üretim, onu yaratanla anlam bulur. Bakmanın ötesinde görebilen sanatçı/ fotoğrafçı, yaratım sürecine ilk adımını atmıştır. Önemli olan sanat alanımıza ait teknik ve teorik olanakları, özgün bakış açılarıyla, yöntemlerle bu sürecin içerisine dâhil etmektir ki bu da stüdyolarımızın sihirli dünyalarının kapılarını aralamakla olacaktır.

This thesis focuses on the creative aspects of the art of photography which offers an aesthetic language of expression with infinite possibilities in general, and of studio photography in particular. In this context, first, it examines the definitions of the concept of creativity, –underlying which are an endless imagination and a sense of curiosity incited with the ambition to learn it all, and which cannot be easily defined for it is a combination of a diverse set of abilities– the theories of creative thought and the characteristics of creative individuals. The second chapter dwells on the historical and technological evolution of photography beginning from the first historical instance of acquiring an image, the development of different fields of application as a result of this evolution, the subsequent emergence of first studios with the entry of photography to the social life, and, finally the studio photography. The third chapter, in turn, under the title of creativity in photographical process, discusses the fields of creativity of photography, which is a magnificent language of communication, and where the human beings, as the only living organism capable of change nature, find the biggest opportunity to change and intervene, and the various means of creativity. It also scrutinizes the creativity of the studio photographers who can express their freedom and reach the edge of technical quality by amalgamating what they see with the riches of imagination in an authentic, flexible, multidimensional, and competent manner in their studios. The study is concluded with a questionnaire designed to evaluate creative aspects of chosen studio photographs and statistical data derived from it. In conclusion, although everything in studio photography is seen to be the outcome of technical miracles, every production acquires its meaning through its creator. The artist/ photographer who sees beyond what he or she looks takes a step forward in the process of creation. What is important is to include technical and theoretical resources of our field of art into this process with authentic perspectives and methods, which, in turn, would be possible by opening the doors of the magic world of our studios.
Keywords: Fotoğraf; Fotoğrafçılık