66 numaralı Davutpaşa Kadılığı defterine göre bölgenin ekonomik ve sosyal durumu - Gürel, Berna (My University, 2002)
Tezimizin konusu Davud Paşa Mahkemesi 66 numaralı şer'iye sicilidir. Bu sicil 1232/ 1817 yılını kapsamaktadır. Bu ilam ve hüccet defteridir. İlk bölümde Davud Paşa'nın tarihçesi ve mahallenin özellikleri anlatılmıştır. Davud Paşa'nın yaptırmış olduğu Davud Paşa Külliyesi'nin ayakta kalan bazı birimlerinin fotoğrafları da çekilmiştir. Daha sonra ise şer'iye sicil defterleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Davud Paşa'nın idarî yapısı başlığı altında mahallî idareler, etnik yapı, şer'iye mahkemesinin mahalleye taşınışı anlatılmıştır. Bu mahkemeye bağlı mahalleler tek tek kaydedilmiştir. Bu bölümde Osmanlı döneminde mahalle oluşumuna da yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Davud Paşa'nın bulunduğu bölgenin ticarî hayatı hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra sicilde yer alan ticeretle ilgili davalar tasnif edilip anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, aile hukuku ile ilgili davalar tasnif edilmiştir. Beşinci bölümde ise ticaret ve aile hukuku dışında kalan muhtelif davalar incelenmiştir. Tezin son kısmına da latinize edilen 66 numaralı Davud Paşa Mahkemesi Şer'iye Sicili ve bu deftere ait birkaç davanın orijinal metni fotokopi olarak eklenmiştir

OF THESIS Subject of the thesis is şer'iye sicili which is 66 numbered of court of Davud Paşa .Sicil comprises the years of 1232/ 1816-1817.It is the notebook of ilam and hüccet. In the fisrt chapter, History of Davud Paşa and properties of the streets are told.Some of the units of Davud Paşa Külliyesi , built by Davud Paşa , are photographed. Information is given about şer'iye sicil notebooks.In the second chapter, Under the head of Davud Paşa's administrative structure, local administrations,ethnic body and movement of şer'iye court to street are told.Streets depending on this court are noted one by one.In this chapter, formation of street is told in Ottoman term.In the third chapter, A general information about the commercial life of Davud Paşa , where he's located, is given.Commercial trials, in the registers, are classified and told.In the fourth chapter, Trials about family laws are handled.In the fifth chapter, Except commercial and family laws, other various trials are observed. To the end of the thesis, 66 numbered Davud Paşa court Şer'iye Sicili which is latinized and original text of some trials are copied.
Keywords: Din; İslam Dini; Sosyal Durum_Türkiye_Tarih; Türkiye_Ekonomi_Tarih