Menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi ve Türkiye örneği - Cantumur, Ufuk (My University, 2008)
Teknolojik gelişmelere dayalı olarak finansal piyasaların globalleşmesi ve menkul kıymetleştirme uygulamalarının geniş bir uygulama alanı bulmasıyla birlikte, ulusal ve uluslararası düzeyde para ve sermaye piyasalarında geniş yatırım imkânları doğmuştur. Para ve sermaye piyasalarında yatırımda bulunan yatırımcı sayısının hızla artmasıyla beraber bu piyasalardan elde edilen menkul sermaye gelirlerinin vergilendirmesi de önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Menkul sermaye gelirleri temettü, faiz gelirleri ve sermaye kazançları olmak üzere üç ana başlık altında ele alınarak, menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi konusu sonuç kısmı hariç üç bölümde incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, finansal piyasa kavramıyla birlikte menkul kıymet piyasaları ele alınmış ve bu piyasaların işlevleri ve gelişimi, seçilmiş ülkeler bazında incelenmiştir. Menkulkıymetleştirme uygulamalarıyla birlikte para ve sermaye piyasası araçları hakkında verilerek, sermaye piyasasında faaliyet gösteren yardımcı kuruluşların özellikleri ve verginin menkul kıymet arz ve talebi üzerindeki etkileri belirtilmiştir. İkinci bölümde, uluslar arası alanda menkul sermaye gelirlerinin vergilendirmesi genel hatlarıyla ele alındıktan sonra seçilmiş ülkelerin temettü, faiz gelirleri ve sermaye kazançları üzerindeki vergi uygulamaları anlatılmaya çalışılmıştır. Temettü ve faiz gelirleri ile sermaye kazançları bakımından ülkeler arasında çifte vergilendirmeyi önleme antlaşmaları ele alınarak, Türkiye ile çifte vergilendirme antlaşması imzalamış olan ülkeler arasındaki vergi oranları ek olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye’ de menkul sermaye kavramı ile menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi anlatılmıştır. Menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi konusundaki Türkiye’ deki vergi uygulamaları 2006 yılında yürürlüğe giren 5281 sayılı kanunun öncesi ve sonrası olmak üzere değerlendirilirken, GVK’ dışındaki diğer vergi kanunlarında menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesiyle ilgili bölümlerde ana hatlarıyla belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda öneriler getirilmeye çalışılmıştır.

Depending on the technological developments, by globalization of financial markets and enlargement of application area of securitization, wider investment possibilities have arose in money and capital markets in national and international levels. As the number of investors who invest in money and capital markets increases rapidly, taxation of property capital rents obtained from these markets becomes an important subject. Property capital recipients are separated into three main categories; dividends, interest incomes and capital gains. Then, the subject of taxation of property capital rents are analyzed in three parts, except the final part. In the first part, securities market is handled with financial market concept and functions and development of these markets in terms of selected countries. As giving general information about money and capital market resources with applications of securitization, properties of collateral establishments which show activity in capital market are determined and effects of taxes on security supply and demand are explained. In the second part, after handling taxation of property capital rents on international level in general terms, it is tried to explain taxation applications of dividends, interest incomes and capital gains of elected countries. By undertaking treaties of avoiding double taxation between countries with respect to dividends, interest incomes and capital gains, tax rates between countries which had signed double taxation agreement with Turkey are given in addition. In the third part, it is talked about security capital concept and taxation of property capital recipients in Turkey. Taxation applications in Turkey about taxation of property capital recipients are evaluated in two parts; before Law No: 5281 was inured in 2006 and after inuring, and then they are determined substantially in parts involving taxation of property capital rents of other laws, except GVK’ In conclusion, it is tried to give suggestions about taxation of property capital rents.
Keywords: Finansal Sistemler; Menkul Sermaye Gelirleri; Para Piyasası; Sermaye Piyasası