Hatt-ı hümâyûnlar neden yakılırdı - DEMİR, UĞUR (Yeditepe Yayınevi, 2022)
Osmanlı tarihine dair en önemli belge gruplarından birini oluşturan hatt-ı hümâyûnlar ile ilgili çalışmalar hâlâ başlangıç seviyesindedir. Araştırmalar ilerledikçe yeni bilgilerin tespit edileceği aşikârdır. Bu çalışmada hatt-ı hümâyûnlarla ilgili bazı tartışmalı hususlar üzerinde duruldu. Bu bağlamda öncelikle \"hatt-ı hümâyûnun\" nasıl tarif edileceği ele alındı. Ardından hatt-ı hümâyûnların birkısmının neden kesildikleri tartışmasına temas edildi. Çalışmanın asıl meselesi ise hatt-ı hümâyûnların neden yakıldığı oldu. Özellikle III. Mustafa döneminde gizli kalması istenen hatt-ı hümâyûnların yakıldığı veya yakılması istendiğini tespit edilerek değerlendirildi.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Tarih; Yeniçağ Tarihi; Social Sciences and Humanities; History; Modern History; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; TARİH; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; HISTORY; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities