Borik Asit Uygulanan Farklı Hasat Dönemlerindeki Yeşil Çay Yapraklarının Biyokimyasal Değişikliklerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
C. sinensis yapraklarından elde edilen çayın antioksidatif ve antikarsinojenik gibi değişik farmakolojik etkileri vardır. Bitkilerin büyüme ve gelişmesiiçin gereksinim duyulan bor elementinin eksikliği reaktif oksijen türlerini meydana getirir. Yüksek bor konsantrasyonunun antioksidanenzim aktivitesini arttırdığı ve membran fonksiyonlarını reaktif oksijen türlerinin zararlarından koruduğu bilinmektedir. Çalışmamızın amacı;borik asit uygulanan yeşil çayın farklı dönemlerde hasat edilen yapraklarındaki biyokimyasal değişikliklerin incelenmesidir. Rize-Çayeli ilçesindeÇaykur deneme bahçesi 20 parsele ayrıldı. Gruplar, C. sinensis’e 0 (A grubu), 100 (B grubu), 300 (C grubu) ve 500 (D grubu) mg/m2 konsantrasyonlardaborik asit uygulanarak oluşturuldu. Üç farklı hasat döneminde yeşil çay yaprakları toplandı ve sıvı nitrojende fikse edildi. Yeşilçay ekstrelerinden katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitelerinin ve glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) miktarlarınıntayini yapıldı. SOD enzim aktivitesi ve GSH miktarı özellikle 3. hasat döneminde yüksekti, ayrıca B ve D gruplarında A grubuna göre anlamlıartış vardı (p < 0.05). MDA miktarında 1. hasat döneminde B, C ve D gruplarında, A grubuna göre bir azalma görüldü (p < 0.01). Bulgularımızagöre, yeşil çay yapraklarının yetiştiği topraklarda meydana gelen borik asit eksikliği çayın koruyucu özelliğini düşürebilir. Borik asit uygulananbölgelerden elde edilen çay yaprakları ile antioksidan özelliğine sahip daha kaliteli ürünler elde edilebilir.

Tea obtained from C. sinensis leaves has different pharmacological effects such as antioxidative and anticarcinogenic. The lack of boron elements required for the growth and development of plants causes the production of reactive oxygen species. It has been reported that high boron concentration also increases the antioxidant enzyme activity and protects the membrane functions from the damage of reactive oxygen species. The aim of this study was to investigate the biochemical changes of green tea leaves treated with boric acid in different harvest periods. Çaykur trial garden was divided into 20 parcels in Rize-Çayeli district. Groups were formed by applying boric acid to C. sinensis at concentrations of 0 (group A), 100 (group B), 300 (group C) and 500 (group D) mg/m2. During three harvests, green tea leaves were collected and fixed in liquid nitrogen. The catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) enzyme activities and glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA) levels of green tea extracts were determined. SOD enzyme activity and GSH level were high especially in the 3rd harvest period, and also B and D groups were significantly higher than A group (p <0.05). There was a decrease in the B, C and D groups at the MDA level in the 1st harvest period compared to the A group (p <0.01). According to our findings, the lack of boric acid in the soil where green tea leaves grow can reduce the protective properties of tea. Better quality products with antioxidant properties can be provided with tea leaves obtained from boric acid applied areas.
Investigation of Biochemical Changes of Green Tea Leaves Treated with Boric Acid in Different Harvest Periods
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji