Endüstriyel otomasyon sistemlerinde saha veri yolu teknolojisi - Kaya, Sedat (My University, 2010)
ENDÜSTRİYEL OTOMASYON SİSTEMLERİNDE SAHA VERİ YOLU TEKNOLOJİSİ Endüstri alanında üretimin sağlıklı, güvenilir, verimli olmasını istenirken bunun kullanıcı açısından en basit şekilde tasarlanması, uygulanması ve kontrol edilebilir olması gerekmektedir. Bu noktada kaliteli bir üretim ve kontrol için otomasyon devreye girmektedir. Sistemlerin kontrolü için her ihtiyaç seviyesine cevap verebilen, kullanımı kolay Programmable Logic Controller’ler ile izleme, takip ve kontrol amaçlı kullanılan Scada sistemleri geliştirildi. PLC sistemlerinde sinyal sayılarının giderek artması bu paralel kablolamadaki zorluğu, özellikle kullanıcı açısından zorluğu ve bu sistemin yerine seri iletişimin getirilmesi ihtiyaç haline geldi. Bu aksaklıkları minimum seviyeye indirgemek için kullanılması gereken en basit yöntem saha veri yolu teknolojisidir. Endüstriyel otomasyonda bileşenlerin entegrasyonu ve birbirlerine koşut çalışabilmesi için saha ve otomasyon seviyelerinde tanımlanmış saha veri yolu standardını incelemek ve bir protokol yapısının uygulamada gösterilmesi hedeflenmiştir. Bu uygulamada PC ile Dokunmatik Paneli Modbus haberleşme protokolü üzerinden C++ ve Visual Basic yazılım dilleri kullanılarak oluşturulan program ile uzaktan izleme ve kontrolü gerçekleştirildi. Ayrıca, bilgisayar veya gömülü sisteminin Modbus protokolünü destekleyen cihazlar ile haberleştirmek için Modbus protokolünün bilgisayar veya gömülü sistemlere yüklenmesi gerekir. Bu çalışmada yazılan Modbus protokolü tüm modbus protokolünü destekleyen cihazlar ile haberleştirmek için kullanılabilir. Uygulama sahasında geniş olarak kullanılmasına rağmen teorik bazda yeterli akademik çalışmanın olmaması bu çalışmanın önemini arttırmaktadır. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesi ile lisans ve lisansüstü eğitimde Endüstriyel Kontrol-Otomasyona yönelik dersler de saha veri yolu konularına yönelik teorik ve uygulama çalışmasındaki büyük bir eksiklik giderilecektir.

FIELDBUS TECHNOLOGY IN INDUSTRIAL AUTOMATION SYSTEMS Production in industry field is wanted to be good, reliable, abundant but at the same time it is necessary to be basic for designing, applying and controlling from the point of the user. At this point automation steps in for a qualified production and control. Programmable Logic Controllers that reply to every necessity and easy to use and also Scada Systems are improved for tracking and controlling. But rising signal numerals in PLC, its difficulty in parallel cabling and especially its difficulty for users cause necessity of bringing serial intercommunication in place of this system. The most basic system is fieldbus technology in order to reduce the faulty level to the minimum. It is intended to survey the defined fieldbus in the range of field and automation and display an protocol fiber in practice so that integration of constituents is provided and they can work parallel to each other. By using this program formed with C++ and Visual Basic software languages via PC Touched-Board communication protocol, watching and controlling remotely is achieved. Also, it is necessary to load the device supporting Modbus protocol systems to the computer or embedded-system. With this protocol it can be used for communication of whole devices supporting Modbus protocol. Importance of this study rises because there aren’t enough academic studies although they are widely used in practice area. By making this study, big deficiency about Industrial Control Autimation and working about fieldbus is removed in the education of undergraduate and postgraduate students.
Keywords: Elektrik Eğitimi; Otomasyon