Eğitim Politikası Bağlamında İşbirlikli ve Geleneksel Öğrenmenin_x000D_ Tutuma Etkisinin Meta-Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, eğitim politikası bağlamında ortaokul fen bilimleri ve matematik derslerinde gerçekleştirilenişbirlikli öğrenmenin geleneksel öğrenmeye kıyasla, öğrencilerin derse karşı tutumları üzerindeki etkisini meta-analitikbiçimde araştırmak suretiyle, eğitim politikası belirleyicilere, öğretmen eğitim ve yetiştirilmesinde rol oynayaneğitimcilere bilgi sunmaktır. Dâhil etme ölçütlerine uygun 33 çalışmadan 33 etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Bu etkibüyüklükleri toplam 3033 öğrencinin katıldığı işbirlikli uygulamalardan elde edilen verilerle hesaplanmıştır. Bulgularaçık biçimde geleneksel öğrenmeye kıyasla işbirlikli öğrenmenin tutum üzerinde olumlu yönde daha etkili olduğunugöstermiştir. İşbirlikli öğrenmenin tutum üzerindeki genel etki büyüklüğü g = 0.445 olup, bu etki orta düzeye yakınfakat küçük düzey sınıfındadır. Bu sonuç geleneksel öğrenme yöntemlerine göre işbirlikli öğrenmenin, öğrencinin dersekarşı tutumunu olumlu yönde 0.445 standart sapma kadar yükselttiği anlamına gelmektedir. Bu sonucun eğitimpolitikası bağlamında anlamı, işbirlikli öğrenmenin tutum üzerinde olumlu yönde etkili olduğu fakat bu etkinin öğretimyöntem ve tekniklerini belirlemede izlenen politikalara muhtemel etkisinin küçük düzeyde olduğu biçimindedir.

The main purpose of this study was to investigate and interpret the effectiveness of cooperative learning_x000D_ techniques in science and mathematics with comparision to the traditional learning on students’ attitude towards the_x000D_ course at middle school level meta-analytically in connection with educational policy so as to bring new results for_x000D_ policy makers and teacher training administrators. 33 effect sizes were revealed from 33 primary studies that are selected_x000D_ to be included in the meta-analysis based on the inclusion criteria. The effect sizes calculated by using the data gathered_x000D_ from the cooperative learning classes totally include 3033 students. Hedges g values used as the benchmark of effect_x000D_ size measurement in this study. The results clearly show that, cooperative learning is more effective on attitude when_x000D_ compared to traditional learning. The results indicate an overall small mean effect size of g = 0.445 for the effectiveness_x000D_ of cooperative learning on students’ attitude towards the course. This means that cooperative learning compared to the_x000D_ traditional learning, has increased the attitude of the students in positive manner by amount of 0.445 standard deviation._x000D_ In the aspect of educational policy of teaching methods, cooperative learning is positively effective on attitude, but its_x000D_ probable effect on educational policy making is small.
A Meta-Analysis of the Effect of Cooperative and Traditional Learning on Attitude in Connection with Educational Policy