Sermaye birikim sürecinde iş ve işsizlik analizi : 2001 krizi sonrası Türkiye üzerine bir deneme - Değirmenci, Selma (My University, 2011)
Sermaye birikim süreci her dönemde işsiz kitleler yaratmıştır. Uzun süreli krizler ve dalgalanmaların da etkisiyle son dönemlerde derinleşen ve farklılaşan işsizlik sorununu karşısında yeni teoriler geliştirilip, politikalar oluşturulmaktadır. Ancak bu politikalar işsizliğin çözümünden çok, sürekliliği sağlayan ve böylece kapitalist birikimin devamlılığını garantileyen bir yapıyı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın hipotezi, işsizliğin çözümü için üretilen politikaların, işsizlik sorununu çözemeyeceğini, hatta sürdürülebilir bir hale getireceğidir. Yeni politikalar, işsizlikle işçinin verimliliğini arttırmak, işçilere yeni beceriler katmak suretiyle işsizliği ortadan kaldıracağı iddiasının anlamı ise sadece yeni istihdam şekillerinin, işsizlik tehdidi altında esnek ve güvencesiz bir şekilde hayata geçirilmesinden ibarettir. İşsizliği var eden sermaye birikim sürecidir; yani işsizlik kapitalizme içkindir. Bu anlamda Türkiye’nin 2001 yılı ve sonrası işsizliğin nasıl bir dönüşüm yaşadığına bakabilmek için örnek olarak ele alınmaktadır.

Capital accumulation has created unemployed masses every period. New theories are developed and policies are prepared against the problem of unemployment being differentiated and deepening recently with the effect of long-term crisis and fluctuations. However, these policies aim a structure ensuring the continuity of unemployment instead of solving this problem and guaranteeing the continuity of capitalist accumulation. The hypothesis of this study is that policies created for the solution of unemployment cannot solve the problem of unemployment and even will make it sustainable. The meaning of the claim that new policies will eliminate unemployment by increasing productivity of worker with unemployment and adding new skills to the workers is that new forms of employment will be implemented in flexible and unsecure way under the threat of unemployment. The thing bringing unemployment into existence is the capital accumulation process, in other words, unemployment is imminent for capitalism. In this sense, 2001 and post-2011 of Turkey is a case study to examine the transformation of unemployment
Keywords: Ekonomik Büyüme; Ekonomik Kriz_Türkiye; İşsizlik