İşyeri Nezaketsizliğini Öngören Örgütsel ve Durumsal Önceller İle Çalışanların Davranışsal Sonuçları Arasındaki İlişkinin Ve SosyoPsikolojik Kaynakların Rolünün İncelenmesi: Sağlık Kurumlarında Yapılan Bir Araştırma* - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, çalışanlardaki olumsuz örgüt iklimi ve kötü muamele algısının işyeri nezaketsizliği algılamalarını ve davranışsal sonuçları etkileyen unsurlar olacağı varsayımından hareke t edilerek, çalışanların işyeri nezaketsizliği algılarının agresyon davranışlarına olan etkisinin incelenmesidir. Bununla birlikte, bireylerin sahip oldukları sosyo-psikolojik kaynaklardan sosyal destek algısının düzenleyici rolünün değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'daki özel hastanelerde çalışmakta olan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin algıladıkları olumsuz örgüt iklimi ve kötü muamele işyeri nezaketsizliği algısı ve agresyon davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif olarak belirleyici role sahiptir. Ayrıca, işyeri nezaketsizliği algısının agresyon davranışlarını anlamlı ve pozitif olarak açıkladığı görülmüştür. Diğer yandan, algılanan sosyal desteğin işyeri nezaketsizliği algılaması ve ag resyon davranışları arasındaki ilişki üzerinde anlamlı olarak düzenleyici role sahip olduğu belirlenmiştir.

The aim of this study is to examine the impact of perceived workplace incivility on individuals' aggressive behaviors at work while suggesting that perceived c limate for work place aggression, abusive supervision and work place incivility would be the predictors of individual work outcomes. As further, it is aimed to evaluate the moderating role of perceived co -work er support as being a socio-psychological resource on the relationship between work place incivility and work place aggressi on. The sample of the research study is comprised of nurses work ing in private hospitals in Istanbul. The results of the research revealed that perceived climate for work place aggression and abusive supervision have positive andsignificant relationship wit h perceived work place incivility and work place aggression. In addition, it is determined that perceived work place incivility significantly and positively predicted work place aggression. Furthermore, perceived co -work er social support is revealed as a significant moderating variable on the relationship between perceived work place incivility and aggression at work.