Suda ve karadaki farklı beden konumlarında kalp hızı değişikliğinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Karada ve sudaki farklı beden konumlarında elde edilen Kalp Hızı Değişkenliği (KHD) değerlerinin karşılaştırılması ve en etkili gevşeme konumunun belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmaya, İstanbul’da bir eğitim kurumunda çalışan farklı statülerdeki çalışanlardan oluşan 18 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların KHD değerleri, karada dikey ve yatay, suda watsu konumunda alınmıştır. Gurubun tüm ölçümleri farklı günlerde ve her konum için 4 kez tekrarlanmıştır. KHD’nin zaman boyutu parametresi olarak RMSSD, frekans alanı parametreleri olarakta HF% ve LF/HF oranı analiz edilmiştir. RR sinyali 1 milisaniye hassaslıkta kayıt edilmiştir. Bu parametrelerin karşılaştırmaları Tekrarlayan Ölçüm Varyans Analizi ile yapılmıştır. Watsu konumunda alınan ölçümlerin analizinde, RMSSD ve HF% parametrelerinde anlamlı artış bulunmuştur. Sempatik düzenlemenin bir yansıması olarak kabul edilen LF/HF oranı watsu konum ölçümleri, dikey ve yatay olarak yapılan kara ölçümlerinden anlamlı olarak düşük çıkmıştır. Sonuç olarak, en etkili gevşemenin sudaki watsu konumunda gerçekleştiği anlaşılmıştır.

18 people including staff working at different sites in an education foundation in İstanbul participated voluntarily in this research which was carried out to compare HRV values obtained through various methods applied on land and in water and to determine the most effective relaxation method. Participants’ HRV values were measured at vertical and horizontal positions on land and in watsu in water. All measurements of group were taken in different days and repeated 4 times for each position. RMSSD was analyzed as time domain parameter and HF% and rate of LF/HF were analyzed as frequency domain in HRV analysis. RR signal was recorded with 1 millisecond sensitivity. Comparison of these parameters was performed by means of Variance Analysis of Repeated Measurements. The analysis of values of watsu position indicated significant increases in RMSSD and HF% parameters. LF/HF rate, which is regarded as reflection of sympathetic modulation, was significantly lower than values of vertical and horizontal land measurements. In conclusion, the most effective relaxation was provided by watsu practiced in water.
Comparison of Heart rate variability in different body positions on land and in water
Keywords: Biyoloji