Strategic orientation and business performance relationship with focus on business and functional level strategy fit: an empirical study on turkish enterprises - Ark, Ali Haydar (My University, 2008)
Bu çalışma, sistem teorisi ve bağlılık teorisi perspektiflerinde işletmelerin stratejik oryantasyonları ve bu oryantosyanların iş performansları ile ilişkisinin ve bu ilişkinin pazarlama stratejileri ile nasıl mediasyona tabi olduğunun Türk işletmeleri üzerinde araştırmasını kapsamaktadır. İşletmeler ve ortamları artan bir şekilde kompleksti, dinamizm, belirsizlik, rekabet yoğunluğu ve pazar türbülansları ile şekillenmektedir. Değişim kaotik seviyelerde oluşmakta, değişen ortamlardaki yeni gözlemlerin mevcut teorilere nazaran teyit edilmesi veya reddi ve yeni ilişkilerin bulunması yönündeki gerekli araştırmaların büyük oranda eksik olduğu izlenmektedir. Bu çalışma, stratejik yönetim temelinde iş birimi yönetimi seviyesinde, stratejik oryantasyon ve iş performansı ilişkisini üç ayrı entegre model geliştirerek triangulasyon yöntemi ile Türk işletmeleri üzerinde araştırarak ve önerilen değişkenlerin performanstaki değişimleri ne ölçüde izah ettiğini tespit ederek ve temel fonksiyonel stratejilerden biri olan pazarlama stratejilerinin (pazarlama davranışının) bu ilişkiyi ne denli etkilediğini hiyerarşik çoklu regresyon ve mediasyon analizleri kullanmak sureti ile ampirik olarak test ederek anılan boşluğun giderilmesine katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Bu çalışmanın sonuçları stratejik oryantasyonun, Miles ve Snow’un boyutsal tipolojileri, Miles ve Snow’un oryantasyon tipolojileri ve Venkatraman’ın STROBE boyutları modlarının tamamında olmak üzere, iş performansı ile arasındaki anlamlı ilişkinin varlığını ortaya çıkarmıştır. Bunun ötesinde bulgular, iş ve pazarlama stratejileri etkileşimi ile ilgili olarak eldeki bilgilere de büyük katkıda bulunmuştur. Bu araştırma neticesinde, iş stratejilerinin performans etkileşiminde, gizlenmiş etkileyici mekanizmanın mediatör olarak pazarlama stratejileri olduğunu ampirik olarak teyit etmek mümkün olmuştur. Yöneticilere iş stratejilerinin fonksiyonel stratejiler aracılığı ile uygulanmasının oluşumları kadar önemli olduğunun farkında olmaları, Türk Hükümetine ise SPI Stratejik Planlama Enstitüsüne benzer stratejik araştırmalar için bir Enstitü kurulması ve bu yeni oluşumda PIMS pazarlama stratejilerinin karlılık üzerine etkisine benzer stratejik araştırmalar yapılması önerilmektedir.

This study is about strategic orientation of business enterprises and its relationship with business performance and how this relationship is mediated by marketing strategies on Turkish enterprises with a systems and contingency perspective. Businesses and their environments are increasingly characterized by complexity, dynamism, uncertainty, competitive intensity, and market turbulence. The change has been chaotic and the amount of research required to corroborate/ refute existing theories against new observations in different environments and to seek new relations appears to be missing at large. This study aimed to contribute in closing this gap by developing a set of three integrated models within the context of strategic management to investigate strategic orientation and business performance relationship at business unit level in Turkish environment with a triangulation methodology, and to determine if selected variables explain a significant proportion of variances in performance and to test empirically if this relationship is intervened by marketing strategies (marketing behavior) as one of the major functional strategies by using hierarchical multiple regression and mediation analyses. The results of the study revealed that significant relationships exist between each mode of strategic orientation in Miles and Snow’s typologies in dimensions, in Miles and Snow’s typologies in orientations, in Venkatraman’s STROBE dimensions and business performance. Mediation analysis has contributed at large in disclosing the latent effect of marketing strategies as mediator in implementing business strategies. Further more the results have added much to our knowledge of interaction between business and marketing strategies. It is now possible to confirm on empiric basis that marketing strategies is the generative mechanism of business strategies in its implementation on performance. Managers are recommended to be aware that that the implementation of business strategies through functional strategies are just as important as their formation, and Turkish Government recommended to establish an institute for strategic research similar to SPI Strategic Planning Institute and to undertake strategic studies similar to PIMS profit impact of marketing strategies on continuous basis.
Keywords: İş Performansı; Yönetim ve Organizasyon