Dünya’da ve Türkiye’de limancılık sektörünün gelişimi ve uygulamadan örnekler - Demiriz, Pınar (My University, 2010)
Sınırların ortadan kalktığı, uluslar arası rekabetin yoğun olarak hissedildiği denizyolu taşımacılığının temel elemanları deniz araçları ve limanlardır. Yüklerin elleçlenerek (yükleme, boşaltma ve istifleme) taşımaların başlayıp sona erdiği limanlarda, taşımaları yapan gemilerin yurtiçi, yurtdışı ve transit taşımacılıkla ülke ekonomisine katkısı büyüktür. Ticaret açısından çıkış kapıları niteliğinde olan limanlar bir ülkenin rekabet, güç ve ekonomik etkinliği üzerinde önemli rol oynamaktadır. Günümüzde uluslararası ticarette el değiştiren malların yaklaşık %90’ı için denizyolu taşımacılığı kullanılmakta ve liman trafiği her yıl ortalama %3 oranında artmaktadır Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve dünyadaki limancılık sektörüne genel bir çerçeveden bakarak, sektörde yaşanan rekabet ve gelişmeleri dünya limanlarından örnekler ile açıklamaktır. Türkiye’de bulunan 3 özel limana gzft analizi uygulanarak, limanların güçlü, zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. mancılık Sektörü, GZFT analizi

The major elements of the maritime transport, that has no borders and international competition, are marine cargo and ports. In the ports that the cargo is transported by loading, unloading and stacking; the ships, used in domestic, international and transit transportation, have major contribution to the national economy. Ports, that have a feature of departure gate of trade, play an important role for the competition, the power and the economy of a country. Nowadays, maritime transportation includes 90 percent of whole transportation and the density of port is been increased averagely a rate of 3 per year. The objective of this study was that indicate the competition and improvement of the port sector with national and international samples. The SWOT analysis was used to the three ports in Turkey for the evaluation of the opportunities threats, weakness and strength of the ports. Key Words: The Port Sector, SWOT analysis
Keywords: Ekonomi; Limanlar_Türkiye