Kardemir A.Ş. trafo merkezindeki enerji parametrelerinin izlenmesi/ SCADA projesi - Özdemir, Bayram (My University, 2003)
Elektrik enerjisinin gerek maliyet açısından verimli kullanımının sağlanması, gerekse elektrik enerjisi tüketicilerinin standartlar doğrultusunda tüketimlerini belli kriterlere uyarak yapmak zorunda kalması, gerekse işletmeye destek arayışları dikkatleri izleme, uyarı analiz ve değerlendirme yapabilen sistemlere çeviriyor. Diğer bir değişle artık akım, gerilim güç ve cosj eğrilerinin takibi yetmiyor, yorum üreten akıllı raporlama sistemlerinin de verimlilik ve hangi noktalarda tasarruf yapabilir gibi sorulara cevap üretmesi gerekiyor. İşte bu gereksinmeyi, bir çok değişik fonksiyona sahip şebekelerde, uzun yıllardan beri kullanılan, güvenilirliğini ve fonksiyonelliğini ispatlamış, günümüzde çok daha yaygın hale gelen ve teknolojik açıdan büyük mesafeler kateden SCADA sistemi rahatlıkla sağlayabilmektedir. Geniş bir kullanım alanı bulunan SCADA Elektrik Dağıtım tesislerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak otomasyon sistemleri hakkında genel bilgi verildikten sonra SCADA sistemleri anlatılmıştır. Konuyla ilgili olarak KARDEMİR A.Ş. Trafo Merkezindeki Enerji Parametrelerinin İzlenmesi / SCADA Projesi incelenmiştir. Son bölümde ise SCADA sisteminin sağladığı faydalar ve uygulama hakkında öneriler verilmiştir. Ekim, 2003 Bayram ÖZDEMİR Both providing the efficient use of electricity energy financially and the obligation of consuming complyling with certain criteria according to some standarts, and also searching support for operating shifted attention to systems that can make observation, warning analysis and evaluation. In order words, the observation of current, voltage power and cosine curves are not sufficient any more, there is a necessity for reasonable report systems that are able to provide efficiency and saving up in certain points. This necessity is provided easily with SCADA System that is widepread nowadays, proved to be reliable and functional, progressed technologically, has been used in networks that have a lot of different functions for long years. Scada which has a wide usage area is used in Electricity Distribution Plants. In this study, at first a general information is given about automation systems and then SCADA Systems are explored. Related with the subject, the Observation of Energy Parameters in KARDEMIR Joınt-Stock Company Transformer Centre / Scada Project is studied carefully. In last chapter some suggestions about the utilities of SCADA Systems and application are presented. October, 2003 Bayram ÖZDEMİR
Keywords: Elektrik