Ceza muhakemesi hukukunda müdafii - Bozdağ, Ahmet (My University, 2013)
dafi, Zorunlu Müdafi, Müdafiin Yetkileri, Müdafiin Görevleri ÖZET CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA MÜDAFİİ Ceza muhakemesinde adil bir yargılamanın yapılabilmesi, savunma hakkının tanın-masına ve savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılmasına bağlıdır. Ceza muhakemesinde şüphelinin/ sanığın savunma hakkını etkin bir şekilde kullanabilmesi için de müdafiin yardı-mından yararlanma hakkına sahip olması gerekir. Çünkü şüphelinin/ sanığın bir müdafi tara-fından savunulması, bireysel savunmanın eksik ve aksayan yönlerini gidermeyi, silahların eşitliğini sağlamayı, şüphelinin/ sanığın lehine olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını sağ-lamayı ve iddia ve yargılama makamını denetlemeyi sağlayacaktır. Bu çalışmada Türk hukukunda müdafiin, savunma hakkının kullanılması için arz ettiği önem, hukuki statüsü, seçilmesi ve görevlendirilmesi, yetkileri ve görevleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Türk hukukunda müdafiin yardımından yararlanma hakkı, ileri hukuk devlet-lerindeki kadar detaylı ve iyi bir şekilde düzenlenmiştir. Fakat mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan bazı eksiklikler ve yanlış uygulamalar olduğu tespit edilmiştir. Bu eksikliklerin ve uygulama hatalarının düzeltilmesi halinde, müdafiin yardımından yararlanma hakkı tam olarak sağlanmış olacaktır. Defense Counsel, Necessary Defense Counsel, Rights of Defense Coun-sel, Jurisdictions of Defense Counsel.

DEFENSE LAWYER IN CRIMINAL PROCEDURE LAW Making fair judge in criminal procedure depends on giving defending right and using this right effectively. In criminal procedure, defence counsel should have the right about utili-zing from help in order to let suspect/ defendent touse his or her rights effectively. Because suspect/ defendent’s defending by defence counsel provide to overcome individual defen-ding’s missing and failing breakdowns, to equalize weapons, to apperatangible reality in fa-vour of suspect/ defendent’s and to auditing claim sand court of law. In this study, importance of defence counsel in Turkish law in order to use defending right, legal status, selection and appointment, powerand duties tried to be investigated. InTur-kish law the right of utilizing the help of defence counsel is regulated as good as and as detai-led as advanced law states but there are some deficiencies and wrong applications detected which sourced from legislation and application. In the case of correction of those deficiencies and application mistakes, theright of utulizing help from defence counsel will be completely provided.
Keywords: Ceza Hukuku; Kamu Hukuku