Küreselleşme sürecinde tarımsal yapıdaki dönüşümler, organik tarım ve Türkiye örneği - Aydın, Bahar (My University, 2012)
KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE TARIMSAL YAPIDAKİ DÖNÜŞÜMLER, ORGANİK TARIM VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bu çalışmada küreselleşmenin 1980’lerden sonra hızlanmasında etkili olan neoliberal politikalar ve biyoteknolojik gelişmelerin dünya tarımını nasıl dönüştürdüğü incelenmiştir. Diğer bir ifadeyle dünya genelinde tarım sektörünün geleneksel geçimlik bir faaliyetten, modern tarım tekniklerinin kullanıldığı, piyasa için üretimde bulunan ticari bir faaliyete geçişi tarihsel bir perspektif içinde ele alınmıştır. Tarımın bu yapısal değişiminin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yansımaları ise birbirinden farklı olmuştur. Bu değişimler bir taraftan hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde verimliliğin yükselmesine ve tarımsal üretimin artmasına neden oldu. Artan bu üretim bir süre sonra gelişmiş ülkelerde fazla üretim sorunlarına yol açtı. Bu fazla üretimi eritebilmek için ise söz konusu ülkeler, hem genel yapısı hem de ülke koşulları nedeniyle kamu desteğine ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkelerin tarım sektörlerini uluslararası örgütler aracılığıyla serbest piyasa koşullarına açtılar. Bu durum gelişmiş ülkelere fazla ürünlerini satacak yeni pazarlar yaratırken, gelişmekte olan ülkelerin ise beslenme gibi stratejik bir alanda giderek dışa bağımlı hale gelmelerine neden oldu. Diğer taraftan ise insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkilediği vb. gerekçelerle konvansiyonel tarıma alternatif bir yöntem olarak organik tarım yöntemi ortaya çıktı. Fakat her iki yöntemde açlığa bir çözüm getiremedi. Ayrıca dünya genelinde tarım sektörü, birkaç çok uluslu şirketin hakimiyeti altına girdi. Tüm bu olumsuzluklar ise ancak her ülkenin kendi tarımsal yapısına uygun, kendine yeterliliği sağlayacak ve üretilenlerin adil bölüşümünü esas alan devlet politikalarını uygulamasıyla giderilebilinir.

THE TRANSFORMATION IN THE AGRICULTURE DURING THE GLOBALIZATION PROCESS, ORGANIC FARMING AND TURKEY’S CASE In this study, the world agriculture will be analyzed with the connection of rising globalization after 1980s, biotechnical developments and neo-liberal policies. With other words, the conversion of the subsistence traditional agriculture is analyzed in a historical perspective with the facts of today’s world. The modern agricultural techniques, the market economy and commercial production pressure will be discussed. Implications of this structural change in agriculture have different impacts on developed and developing countries. Although productivity increased dramatically in both developed and undeveloped countries, after a while, developed countries had surplus of products and that brought another problem with it to solve. They needed to market their surplus agricultural products. Developed countries used “international organizations” for converting developing countries basic “local market” and adapted them to “free market economy”. Although this situation created new markets for developed countries, undeveloped countries became increasingly dependent,in stratejik areas like food, to the developed countries. On the other hand, as the conventional farming started to have negative effects to both human and animal’s health, organic farming emerged. Unfortunately, both methods failed to find a solution to stop hunger. Throughout the world, few multi-national companies dominate the agricultural sector. Finally, all those negative effects have just one solution. Governments have to develop and implement immediate agricultural strategies based on their own agricultural structure which should sustain self-sufficiency. One of the main criteria on this national country plan should be the fair distribution among their citizens.
Keywords: Ekonomi_Tarım; Küreselleşme; Tarım_Türkiye