TÜRK-İSLAM KÜLTÜR VE EDEBİYATINDA KISAS-I ENBİYÂ TÜRÜ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Kısas-ı enbiyâ türü, kaynağını doğrudan Kuran-ı Kerim, hadis-i şeriflerden aldığı; çeşitli kavimlerin yazılı/ sözlü mahsüllerinden, örf ve âdetlerinden beslendiği için Türk-İslam edebiyatının en zengin ve ehemmiyetli türlerinin başında gelir. Şâir ve müellifler peygamber kıssalarının sayısız motiflerinden ilham alarak eserlerini oluşturmuşlar, hayâl ufuklarını telmih, iktibas, mecaz, teşbih gibi edebî sanatlar vesilesiyle bu kıssalarla genişletmişlerdir. Bu makalede kısas-ı enbiyâ türünün Türk-İslam kültür, sanat ve edebiyatındaki yeri ve ehemmiyeti hakkında bilgi verilmiş, Türk-İslam edebiyatı tarihi boyunca öne çıkan kısas-ı enbiyâ eserleri kısaca tanıtılmıştır.

Type of qısas al-anbiya (stories of the prophets), which to the sourch of Kur an, hadith and non-biblical explanatory stories and traditions of different nations, is very rich and important in Turkish- Islamic literature. Poets and authors are drawing inspired by stories of the prophets and they are affected this stories. In this article introduces the importance of qisas al-anbiya type s in Turkish-Islamic culture, art and literature; also related some important works of qisas al-anbiya in history of Turkish-Islamic literature.
Type of Qisas al-Anbiya (Stories of the Prophets) in Turkish- Islamic Culture and Literature
Keywords: Antropoloji; Sanat; Kültürel Çalışmalar; Folklor; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri; Din Bilimi