Televizyonda görüntü düzenlemesi - Önder, Ahmet (My University, 2003)
TELEVİZYONDA GÖRÜNTÜ DÜZENLEMESİ Televizyon görsel-işitsel bir iletişim aracı olarak iki boyuttan oluşmaktadır. Televizyonun diğer kitle iletişim araçlarına olan üstünlüğü, göze hitap eden görüntüsü ve kulağa hitap eden sesidir. Televizyon verdiği mesajları görsel imajlarla süsleyerek yansıttığı için hem güçlü, hem de inandırıcıdır. Konuşmalar ve mesajlar sözcüklerle değil, görüntülerle aktarılır. Görüntü, yüklenmiş olduğu anlam ve vermek istediği mesaj bakımından dildeki sözcük ve kavramların karşılığıdır. Görüntü düzenlemesi, televizyon için görüntülenecek nesnelerin veya öğelerin belli kurallar uygulanarak estetik bir biçimde düzenlenmesi, yeni bir anlam kazandıran çerçeve içine yerleştirilmesi sanatıdır. Kompozisyon, ışık-gölge, renkler, ses, dekor, kurgu gibi görüntünün temel öğelerinin, biçim, ahenk, ritm, perspektif ve denge gibi sanatın diğer dallarında uygulanan kurallarla harmanlanıp, dramatik yapıya uygun olarak göze hoş görünen görüntülerle seyircinin ilgisini ve dikkatini çekmektir. Televizyonda görüntü düzenlemesi adını taşıyan bu çalışma ile görüntü içinde yer alan nesnelerin, şekil, form, kütle ve hareketlerin yüklenmiş oldukları anlamlar açıklanmaya çalışılmıştır. Bu konu, görüntü teknolojisinin gelişmesine paralel olarak yenidir. Ancak gittikçe günlük hayatımızda daha çok yer almaktadır. Günümüz insanının kültürel gelişmesinde çok büyük etkileri olan televizyonun ve görüntülerinin daha faydalı amaçlar doğrultusunda düzenlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

ARRANGEMENTS OF IMAGES ON TELEVISION Television is a communication device which was formed by two dimensions audio-visual. It's superiority to other media devices is having a vision and an audio to ear. Television messages are powerful and confident because they reflect its message with visual images. Speeches and messages were not translated with words but with scenes (visions). Image with its meanings and the message that wants to express has got the same meaning with the words or concepts in a language. Images order is the arrangement of television objects or elements in an esthetic way and it is an art which contributes a new point of view to it. Its aim is attracting the publics attention and interest in a dramatic way by mixing the composition, light-shadow, colours, decoration, fiction with shape, harmony, rhythm, perspective and balance. With this study which is named as arrangement of images the meaning of objects, shapes, forms and their actions were tried to be explained. This is a very new subject which is parallel to the development of vision technology. But it is beginning to take most of our daily life nowadays. It's prepared to be more beneficial to cultural developments of humanbeing.
Keywords: İletişim mühendisliği; Televizyon; Uygulamalı fizik