Competency based training needs assessment - Ceylan, Zeynep Ümit (My University, 2006)
Soyadı: Zeynep Ümit Ceylan Kamu Yönetimi Human Resources Management & Development Prof.Dr.İnci Artan Erem Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Temmuz 2006 Yetkinlik, Eğitim İhtiyaçları, İhtiyaç Analizi

YETKİNİLİK BAZLI EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ Bu çalışmanın amacı, firmaların eğitim ihtiyaç analizi üzerine olan çalışmalarını değerlendirmek ve bu amaçla eğitim ihtiyaç analizlerini yetkinlik değerlendirmeleri ile yapıp yapmadığını, eğitim ihtiyacının belirlenmesinde kullanılan teknikleri kullanıp kullanmadıklarını ya da hangilerini kullandıklarını, eğitim planlarının kişilerin yetkinlikleri ile örtüşüp örtüşmediğini ve değerlendirmelerin ünvanlara göre spesifik olarak yapılıp yapılmadığı yönündeki görüşleri ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, eğitim ihtiyaç analizlerinin yetkinliklere dayandırılarak yapılması gerekliliği savunulmuştur. Bu durumu incelemek amacıyla, 116 kişiden geri dönen 21 soruluk bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları, çoğunluğun eğitim ihtiyacı analizi yaptığını ve bu uygulamayı da yetkinlikler bazında değerlendirdiği görüşünü ispatlamıştır. Araştırma aynı zamanda, kişilerin iş tanımlarını yerine getirmek üzere gerekli yetkinlik düzeylerine sahip olduklarını ve iş tanımları kapsamında gerekli mesleki/ teknik eğitimleri aldıklarını da ortaya koymuştur. Ancak eğitim planlaması konusunda herkese eşit fırsat sağlanması konusunda belli bir miktarda inançsızlık tespit edilmekle birlikte, üst düzey çalışan kesiminin öncelik sırası olduğu görüşü de ortaya çıkmıştır. Bu durum, eğitim ihtiyaç analizi uygulaması içindeki bazı sistem aksaklıklarına işaret etmektedir. Name and Surname: Zeynep Ümit Ceylan Field: Kamu Yönetimi Programme:Human Resources Management and Development Supervisor: Prof.Dr.İnci Artan Erdem Degree Awarded and Date: Master – July 2006 Competencies, Training Period, Needs Analysis ABSTRACT COMPETENCY BASED TRAINING NEEDS ASSESSMENT Tha aim of this study is to assess the companys’ works on the training needs assessment and for this purpose to identify whether they determine the training needs according to the competencies, use the techniques in the needs assessment, do the competencies match with training plans individually and assess the competencies related with the job titles. In this study, it’s been defensed that, training needs assessments should be made according to the competencies. To observe this situation, a questionnaire consists of 21 questions were applied and 116 of them came back. The research proved that the majority of all, determine the training needs and base this on to the competencies. The research also exposed that, employees owned the necessary competencies to perform their tasks and got all the technical/ occupational trainings related with their job. Nevertheless, with a small ratio, a disbelief is met against to giving equal opportunity in making the training plans of the employees. They believed executives have priority in the training plans. This exposed that, some application defects exist in the training needs assessment.
Keywords: Eğitim İhtiyaçları; İhtiyaç Analizi; Personel Eğitimi