Farklı hava dağıtıcılarındaki akış özelliklerinin incelenmesi - Aydın, Mehmet Akif (My University, 2017)
ÖZETFARKLI HAVA DAĞITICILARINDAKİ AKIŞ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, piyasada standart olarak bulunan dört yönlü olan iki dağıtıcının deneysel çalışması yapılmıştır. Dağıtıcılardan birinin kanat yapısı açılı ve düz olup düz kanatlı olarak nitelenmektedir. Dağıtıcılardan diğeri ise yine açılı olup eğrisel bir yapısı vardır ve eğrisel kanatlı diye nitelenmektedir. Farklı istasyonlardaki hava hızı ve türbülans ölçümleri Deltaohm DO9847 multifonksiyonel ölçüm cihazının bir modülü olan sıcak tel probu ile gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar hava akış ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Ölçümler; her iki dağıtıcının çıkışından itibaren yatay ve düşey olarak toplamda 153 istasyonda ve hava yönü boyunca 10 noktada x ve y yönündeki akış karakteristiklerinin saptanması için toplam 6120 deney yapılmıştır. Bu çalışmada, elde edilen hava hızı ve türbülans ölçümlerinin sonuçları, eğrisel ve düz kanatlı difüzörler için karşılaştırmalı olarak tablolar ve grafikler halinde sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar yorumlandığında, maliyet yönünden düz kanatlı difüzörlerin daha avantajlı olduğu görülmüştür. Bunun yanında eğrisel kanatlı difüzörün kanat yapısından dolayı, türbülans değerlerinin düz kanatlıya göre daha yüksek olması ve dolayısyla beslenmesi gereken alanın kenarlarda daha fazla olması, kenar kısımlardaki ortalama hızın ortam konfor şartına daha yakın olması, difüzörün dikine kesiti boyunca kenarlarda en fazla hava hızına ulaşması, eğrisel kanatlı difüzörlerin avantajı olarak söylenebilir. ABSTRACTTHE ANALYSIS OF FLOW CHARACTERISTICS IN DIFFERENT AIR DISTRIBUTORSIn this study, two distributors with four directions, which are standard in the market, have been experimented. While one of the distributors' wing structure is described as open and flat wing, the other one is still open and has a curvature structure. Therefore,it is described as curved wing . Air speed and turbulence measurements at different stations were performed with the hot wire probe, a modality of Delta Ohm DO 9847 multifunctional instruments. Experimental studies were carried out in the air flow unit. Measurements;From the outlet of both distributors, a total of 6120 experiments were performed to determine the flow characteristics in x and y directions both horizontally and vertically at 10 points along the air direction at 153 stations in total.In this study, the consequences of the acquired air velocity and turbulence measurement are presented comparatively with charts and graphics for the curvilinear and flat wing diffusers. When the acquired consequences are interpreted, it is understood that the flat wing diffusers are more profitable in terms of cost. On the other hand, the wing structure of the curvilinear diffuser, the higher turbulence rates compared to the flat wings; thereby the space required for feeding is greater at the edges, the average speed at the edges is closer to the ambient comfort condition, along the vertical section of the diffuser to achieve its maximum air speed at the edges can all be remarked as the advantages of the curvilinear diffusers.April, 2017 Mehmet Akif AYDIN
Keywords: Eğitim; Hava dağıtıcılar; HAVA DağıtıcılarI FLOW CHARACTERISTICS; Makina