Comparison of the osseous tissue reactions of various retrograde filling materials - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Bu çalışmada tavşan tibialarına yerleştirilmiş olan amalgam (Amg), cam iyonomer (Cİ), gümüşlü cam iyonomer (Cİ - Ag) ve IRM nin kemik reaksiyonları incelendi. Bu amaçla 15 adet 2500 ±100 gr ağırlığında Yeni Zellanda tavşanları kullanıldı. Tavşanların anestezi altında tibiaları açığa çıkarılıp kortikal kemikte 4 yuva açıldı. Dolgu materyalleri polietilen tüplerinde hazırlandı. Materyaller sertleştikten sonra tüplerinden çıkarıldı ve elde edilen 4 mm uzunluğunda, 1.1 mm çapındaki materyaller kemik içindeki kavitelere yerleştirildi. 10,30 ve 60 gün sonra tavşanlar öldürülüp, materyaller çıkarıldı ve her bir materyal histopatolojik parametreler - iltihap hücreleri, damarlanma, nekroz ve fibrin varlığı, yabancı cisim reaksiyonu, fibrozis ve osteoblastik aktivite -yönünden değerlendirildi. 10. günde, tüm gruplarda orta halden şiddetliye doğru reaksiyonlar vardı, fakat 60. günde osteoblastik aktiviteden dolayı yeni kemik formasyonu ve fibröz kapsül oluşumu şeklinde hemen hemen tam bir iyileşme görüldü. 10 ve 30. günlerde bütün gruplarda bazı farklılıklar olmasına rağmen 60. günde belirtilen parametreler açısından gruplar arasında kayda değer bir değişiklik yoktu.

This study investigated bone reaction to amalgam (Amg), glass ionomer (GI), glass ionomer containing silver (GI - Ag), and IRM in rabbit tibias. Fifteen 2 - month - old New - Zealand rabbits, weighing 2500 ± 100 gr were used. They were anesthetized, the tibia bone exposed, and four holes drilled through the cortical plate. The materials were loaded into polyethylene tubes. After the materials hardened, the tubes were removed and the 4 mm long x 1.1 mm dia. rods of materials then inserted into the cavities. The histopathologi-cal parameters - inflammatory cells, vasculari-sation, presence of necrosis and fibrin, foreign body reaction, fibrosis and osteoblastic activity - were evaluated for each material, in animals sacrificed at 10 days, 30 days and 60 days after insertion of the materials. All groups exhibited mild, to severe reactions at 10 days and almost full healing by 60 days, by which time fibrous capsule and new bone formation resulting from of osteoblastic activity had formed. At 60 days, there were no significant differences in any of the parameters among any of the material groups, although there were some differences at days 10 and 30.
Çeşitli retrograt dolgu materyallerinin kemik dokusu reaksiyonlarının karşılaştırılması
Keywords: Diş Hekimliği